Pjesnička večer Marina Čaveliša

Radio Dux:

dscn4126U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici sinoć je održana zanimljiva promocija knjige poezije „Poezija mojih iluzija“, autora Marina Čaveliša.

Na promociji su govorili: pjesnikinja Dubravka Velašević, tajnica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Ana Vuksanović, kao i sam autor.

Na početku večeri nazočne je pozdravila Ana Vuksanović, koja je u svom izlaganju istakla: „Pjesme Marina Čaveliša se teško mogu svrstati u određeni žanr – ima tu i refleksivne poezije, ljubavne, socijalne i društveno angažiranje, antiratne poezije, domoljubne poezije, pjesama o dobroti, o samoći, o izgubljenim vrijednostima, iiuzijama… Marin daje realnu sliku, pa i dijagnozu svijeta u kojemu živimo, snuje, a nada se da to nisu samo tlapnje, o humanom društvu, o svijetu u kome čovjek treba ostati čovjek, bez obzira na nedaće i okolnosti. Marinove pjesme su njegovo viđenje stvarnosti u kontrastu s iluzijama, koje iako zavaravaju, daju ljepotu življenja. Pokoja strofa sama za sebe predstavlja aforizam“.

Pjesnikinja Dubravka Velašević svoj tekst je naslovila „Potrebe za dobrotom u poeziji Marina Čaveliša“: „Njegova poezija je uistinu osobena i izuzetno zanimljiva; ne sliči nikome i ničemu, već je to potpuno autentičan pjesnički glas. Marin je svojom prvom zbirkom poezija pokazao da posjeduje potpuno zreo i formiran glas na ovdašnjoj književnoj sceni Crne Gore i šire, na književnoj sceni hrvatske i na nekadašnjem jugoslovenskom književnom prostoru. Kao što sam Marin Čaveliš kaže, pjesnik se rađa, pjesnikom se ne postaje. On u jednom intervju kaže kako njegove pjesme, na prvi pogled, pomalo sliče dječjoj poeziji, ali njegove pjesme su zapravo izuzetno kompleksne, sa kompleksnom strukturom i sa veoma dubokim filozofskim porukama. Takođe imaju neobično dobar takt, ritam i muziku u sebi“.

Sam autor se obratio riječima: „Poezija je sklad misli u određenom ritmu, koje se pojave ne znate otkuda, kao što pronalazaču dođe ideja. Poezija mi je oduvijek bila draga. Ta kratka, sažeta misao, izrečena na originalan način, igra riječi koja probuđuje emocije. Davno u srednjoj školi sam pokazivao talenat za poeziju i recital, i išao na takmičenje recitatora, ali u to vrijeme meni su bile privlačnije nauka i tehnika, koje su tada bile u ekspanziji. Posljednjih nekoliko godina počeo sam bilježiti karakteristične misli, koje su bile simpatične, originalne, za koje sam smatrao da mogu imati neku umjetničku vrijednost. Zatim sam ih dorađivao i počele su se skladati prve pjesme. A onda kad prikupite dovoljan broj pjesama, poželite da ih prikažete javnosti, pa da možda ostavite i neki trag za sobom.

dscn4117Umjetnik može stvarati za mali broj ljudi koji su umjetnički naobrazovani i koji mogu da shvate njegov specifični umjetnički izraz; ili može pisati za širu publiku. Ali, kad se stvara za širu publiku postoji opasnost da se ode u kič. Velika djela su ona koja umjetnički naobrazovani i šira publika mogu da shvate i prihvate, ocjene dobrim, svako na svoj način. To nije lako napraviti, pogotovo danas kad konzumenti umjetnosti nemaju vremena za razmišljanje, jer oni dnevno primaju ogroman broj informacija. Zato sam pokušao da jednostavnošću i ljepotom izraza pridobijem čitaoca. Nastojao sam da pjesme budu što kraće i da se lakše čitaju; da skratim stih, da oslobodim izraz suvišnog, da učinim taj izraz što razumljivijim“.

Ovu književnu večer je upotpunio gitarist Enes Alković, uz čiju je pratnju Marin Čaveliš recitirao svoju poeziju.

Pored brojnih posjetitelja, večeri su nazočili: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore Safet Kurtagić, predsjednik HNV-a Zvonimir Deković, kao i predsjednik HKZ „Dux Croatorum“ Adrijan Vuksanović.

FOTO GALERIJA-Radio Dux


Web portal Očaravanje:

Marin Čaveliš je crnogorski i hrvatski pjesnik, inženjer i savjetnik za seizmologiju, član Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.
U redovitoj emisiji Radio Dubrovnika “S Hrvatima Boke”, voditelj Hrvoje Španić ovako je predstavio Marina Čaveliša:
„Tko je zapravo Marin Čaveliš? Čovjek velike naobrazbe i širokog duha, dalmatinske egzotičnosti i kontinentalne postojanosti, inženjer i pjesnik. Veliki njemački književnik, nobelovac Herman Hesse u svom kultnom romanu “Stepski vuk” kaže: “Čovjek je tjelesno jedinstven, a duhovno nikad”. Netko tu svoju podijeljenost sublimira u bogatstvo duhovnog sadržaja i nenametljivo bogati druge. Takav je Marin. Čovjek koji zna i koji svoje znanje voli podariti drugima. On je energetičar koji se odlično razumije u elektroniku. On je inženjer koji piše pjesme. On voli meditativne duge šetnje u tišini, kao debatno raspoloženje okruglog stola. Takva individua, iako crpi nadahnuća iz neophodne samoće, nikada nije usamljenik, ni sebičnjak, već je uvijek to čovjek svjestan svojih identitetskih temelja, u službi zajednice.“

Poezija Marina Čaveliša je jednostavna, zaigrana, ponekad blago ironična, jasna i dopadljiva. Čini se da je trese iz rukava, lako i onako usput. No, nije tako. Najbolje pjesme nastaju, nakon čina inspiracije, kao rezultat rada. Marin Čaveliš voli svoju poeziju i poštuje svog čitatelja. I upravo zato dotjeruje pjesme do savršene jednostavnosti. Daje im sliku i daje im ritam. I malo onog čarobnog praha iz kutijice koja se zove Poezija.

Dopadljiva su razmišljanja Marina Čaveliša o poeziji pa ih poslušajte. Nije zaboravio spomenuti  naše i njegovo Očaravanje.

Radio Dux: Tragom Hrvata Boke-Marin Čaveliš

Marija Juračić

dscn4110

Web portal Dnevni list Dan

POETSKI PRVJENAC MARINA ČAVELIŠA PROMOVISAN U PODGORIČKOJ BIBLIOTECI

Traga za dobrotom

Zbirka poezije Marina Čaveliša „Poezija mojih iluzija” promovisana je u podgoričkoj Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”. O knjizi i autoru govorile su pjesnikinja Dubravka Velašević i Ana Vuksanović, sekretarka Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, čiji je Čaveliš član.
Pjesnikinja Dubravka Velašević svoje izlaganje o poeziji ovog crnogorskog i hrvatskog pjesnika, porijeklom sa Pelješca, koji živi i radi u Podgorici, naslovila je „U potrazi za dobrotom u poeziji Marina Čaveliša”. Kako ističe Velaševićeva, ovom zbirkom Čaveliš pokazuje da je pisac potpuno zrelog i formiranog, autentičnog pjesničkog glasa. Njegove pjesme na prvi pogled sliče su dječjim ostvarenjima, kaže Velaševićeva, dodajući da je to samo na prvi pogled, jer riječ je o izuzetno kompleksnoj poeziji sa dubokim filozofskim porukama. Zato su mnoge od njih reakcija na sve ono što nas okružuje, iskazujući u nekima i finu dozu humora i satire.
– U poeziji Čaveliša ima dirljive duhovne nevinosti i čistote koja plijeni svojom zapitanošću nad stvarnošću ove iluzije koju zovemo stvarnost. I kao što vrhunski filozofi kažu ovo je samo san koji svi mi snivamo, Čaveliš ima intuitivno poimanje te i takve iluzorne stvarnosti, i zato se njegova knjiga i bavi iluzijom svega ovoga što mi sa toliko ozbiljnosti zovemo stvaran svijet. Tako se slobodno može reći da je Čaveliš kao svaki dobar pjesnik i filozof. Dalaj Lama je nedavno u jednom intervjuu rekao, parafraziram, kako dobra umjetnost ispunjava svoju ulogu samo ako podiže svijest ljudi. Jer, svi mi na neki način spavamo dubokim snom – kaže Velaševićeva. Ona dodaje i da je Čaveliš posebno fokusiran na činjenicu da smo svi mi s ovih prostora preko noći ostali bez iluzija našeg djetinjstva i naše mladosti, i našli se u svijetu koji nema nimalo saosjećanja za bilo koga.
– Poezija Marina Čaveliša govori o gubitku tih i takvih iluzija, o prestanku vjerovanja u prijateljstvo. Kako je samo teško pristati na takvo nevjerovanje. O tome govori i u pjesmi „Iluzija moga vjerovanja”:
„Više ne vjerujem ljudima/ I vjerujem jedino Bogu/ Tako znam da nikad neću biti sam” – istakla je Velaševićeva.
Promociju je obogatio sam Čaveliš, inače inženjer po vokaciji, koji radi kao savjetnik za seizmologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, čitajući svoje pjesme i objašnjavajući šta ga je podstaklo da ih napiše. U tome mu je pomogao i mladi gitarista Enes Aleković. Na kraju, Čaveliš je pročitao svoju nagrađivanu lirsku pjesmu „Mađarica”, i to na zahtjev iz publike, očigledno upoznate sa njegovom poezijom.
Ž.J.

 

AVLIJA-PORTAL ZA KULTURU, KNJIŽEVNOST I DRUŠTVENE TEME:

Marin Čaveliš, rođen 1959 u Podgorici, gdje živi i radi. Nedavno objavio prvu zbirku ”Poezija mojih iluzija”  iz koje objavjujemo ciklus socijalne poezije sa antiratnom tematikom.

MARIN, 16.05.2015.

Svijet žigosanih

Kad se rodimo sve nas žigošu.

Utisnu nam žig u ime i dušu.

Žigom ljude dijele na narode.

Da bi lakše mogli da ih vode.

Ponekad se svojim žigom ponosimo.

Dođe vrijeme kad ga moramo kriti.

Ali svog žiga ne treba da se stidimo.

Dat nom je i ne smijemo ga zamijeniti.

 

Zbog žiga niko nije gori ili bolji.

Ali tuđi žig uvijek nekom smeta.

Smeta onima što im nije po volji

ljepota  različitosti Svijeta.

 

Isti žig daju djedu, ocu i sinu.

Ali iza svakog žiga je čovjek i brat.

Zato razlučimo laži, iluzije i istinu.

Ne dajmo da nas zbog žiga povedu u rat.

 

I opet će i opet će

Opet su sad neđe

ona teška vremena

kad ljude ubijaju

zbog njihovih imena.

Zbog interesa vođe

i ponekog ordena.

 

Opet luda vremena

kad se ubice trude

da u zlu budu bolji.

Iza drukčih imena

niko ne vidi ljude.

Svi kliču ubij, zakolji…

 

Onda će opet tamo

doći vrijeme mira,

kada zli glume dobre

i nikom ne prijete.

Opet će svi bit samo

stanovnici svemira

sa plave planete.

 

Slavit će pobjednike,

gradit će spomenike,

zaboravit će ubice

i njihovih žrtava krike.

Ništa naučit neće.

I opet će i opet će…

 

Junak je ko ostane čovjek

 

Treba ostati čovjek,

kad se na to nema prava.

Treba ostati čovjek,

kad se zbog  tog gubi glava.

 

Kad gospodari rata

izmisle neprijatelje,

pa brat ubija brata

da njima ispuni želje.

 

I kada se broje žrtve,

a kao junake slave

ubice što svete mrtve

i zaludu gube glave.

 

Treba ostati čovjek,

kad na zlo imaš prava.

Treba ostati čovjek,

pa neka strada glava.

 

Ko tad ostane čovjek

i svima ljudima brat,

junak je za dovijek.

On će pobijediti rat.

 

Pjesma je posvećena

 Srđanu Aleksiću i njemu sličnima

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s