Mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas”

DSC_0031

Očuvanje tradicije, posebno kulturnih vrijednosti i povezivanje dobrih ljudi sa prostora Crne Gore i Hrvatske osnovni je cilj aktivnosti Hrvatskog građanskog društva, neprofitabilne nevladine organizacije. Brojnim aktivnostima Hrvatsko građansko društvo bliži ljude i briše granice, kako na kulturnom, tako i na privrednom planu što dokazuju manifestacije i suradnja ovog društva sa Italijom, Mađarskom, Srbijom, Slovenijom, a uskoro se pripremaju i za suradnju sa Makedonijom. Hrvatsko građansko društvo Crne Gore već nekoliko godina realizira projekat “Mandolinski orkestar” podučavajući mlade muziciranju na mandolini kako bi sačuvali tradiciju započetu u Kotoru još u 19. stoljeću. Mandolinski orkestar, Hrvatskog građanskog društva, “Tripo Tomas” nosi, s ponosom, ime čuvenog kotorskog muzičara Tripa Tomasa.
U znak sjećanja na ovog slavnog muzičara i kompozitora, Hrvatsko građansko društvo organiziralo je hommage maestru Tripu Tomasu, pod nazivom „Šjor Tripu s ljubavlju”, 20. studenoga 2012. godine.

ZNAČAJNIJE AKTIVNOSTI MANDOLINSKOG ORKESTRA HGDCG “TRIPO TOMAS”

  • 28. listopada -Polaznici škole mandoline HGD CG u Splitu

Polaznici škole mandoline HGD CG u Splitu

Polaznici škole mandoline HGD CG, boravili su u Splitu dana 28 i 29. listopada 2011. godine, u povodu 20. obljetnice gradskog mandolinskog društva „Sanctus Domnio“, koji im je za tu priliku organizirao pokazni koncert. Predsjedniku Društva, prof. Radovanu Kečkemetu i prof. Lukasu, voditelju mandolinskog orkestra, uručeni su prigodni pokloni od izdavačke djelatnosti našeg Društva. Drugog dana, u organizaciji Hrvatske Matice iseljenika- ogranka Split, voditeljice Branke Bezić Filipović, posjetili su NK „Hajduk“, trofejnu salu i stadion na Poljudu, gdje su im uručeni prigodni suveniri.

       

  • Božićni koncerti

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore svake godine organizira božićne koncerte u Podgorici, Kotoru, Tivtu i Baru. U programu božićnih koncerata redovito sudjeluje mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas”

        

*** *** ****** ******

       

  • 7.srpnja 2012.g.

Mandolinski orkestar HGD CG „Tripo Tomas“ na 11. Smotri otočnog folklora Dobropoljana 2012.g.

U Dobropoljani na otoku Pašmanu u subotu, 7 srpnja,  je održana 11. Smotra otočnog folklora Dobropoljana 2012. na kojoj su, kao posebni gosti, nastupili folklorni ansambl Bokeljske mornarice 809 i mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva „Tripo Tomas“.

Ovo je jedanaesta godina održavanja tradicionalne smotre folklora u Dobropoljani. Smotra se počela održavati s idejom očuvanja i njegovanja tradicije, a pravilo svakog okupljanja folklornih skupina je prezentacija izvornih plesova i prenošenje dijela tradicije svoga kraja gledateljima.

Voditeljica programa, Branka Pelicarić, ističe jedinstvenost smotre u Hrvatskoj, a možda čak i u Europi. S njenim se riječima složio i načelnik Općine Pašman, Nedjeljko Medić koji je otvorio ovogodišnju tradicionalnu smotru. Ovogodišnji žiri je brojao Danijela Šotu, voditelja Državne smotre folklora u Vinkovcima, profesora glazbe Jadranka Miloša te etnologe Draženka Samardžića i Jasenku Lulić Štorić.

Program su otvorili domaćini  i organizatori – KUD „Bokolje“ iz Dobropoljane. Zatim su se brojnoj publici predstavili: KUD „Kukoljica“ iz Kukoljice, KUD „Nevijana“ iz Neviđana, KUD „Vrgorska krajina“ iz Vrgorca, KUD „Sveti Luka“ iz Ždrelca, ansambl „Jedinstvo“ iz Splita, udruga „Điran“ sa otoka Ugljena, KUD „Lipa“ iz Lipovljana, KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Bibinja, KUD „Kolo“ iz Vukovara. Iznimno srdačnom dobrodošlicom dočekani, na kraju programa nastupili su folklorni ansambl Bokeljske mornarice 809 i Mandolinski orkestar HGD CG „Tripo Tomas“  sa izvedbom Dobrotskog i Škaljarskog kola.

Svim sudionicima dodijeljene su zahvalnice, a nakon programa upriličen je spektakularan vatromet i zajednička večera uz druženje.

  • Boka kroz pjesmu, priču i folklor

Članovi mandolinskog orkestra Hrvatskog građanskog društva „Tripo Tomas“, predstavili su se u Požegi u okviru cjelovečernjeg koncerta programom pod nazivom „Boka kroz pjesmu, priču i folklor“.

 

FOTO ALBUMI:

Dječiji mandolinski orkestar HGDCG-Božićni koncert
Komentari isključeni za Mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas”