Hrvati izvan domovine

Hrvatski informativni centar

http://www.hic.hr/hrvatski/hid/index.htm

 4.01.2011.

Božićne jaslice na izložbi Hrvatski Božić u Skopju

IZLOŽBA HRVATSKI BOŽIĆ U SKOPJU

23. prosinca otvorena je u prostorijama Muzeja Makedonije u Skopju izložba Hrvatski Božić uz potporu ministarstava kulture Republike Hrvatske, Republike Makedonije i poglavarstva grada Zagreba (gradska kancelarija za kulturu).

Više o ovoj suradnji pročitajte na portalu http://www.croatia.ch- Hrvatski internet portal u Švicarskoj, na stranici Hrvat u dijaspori

http://www.croatia.ch/kako/110104.php

24.05.2012.Preuzeto sa portala Hrvatske matice iseljenika-Vijesti HMI

Splićani na turneji po Istočnoj obali Amerike

Tekst: Branka Bezić Filipović

Protekli mjesec vrvio je događajima među Hrvatima u Americi. Među najvećim stvarima koje su se dogodile svakako je bilo obilježavanje 100. obljetnice župe svetog Jeronima u Chicagu, 29. travnja. Kroz slavlje se evociralo vrijeme kada je fra Leon Medić, mladi fratar došao u Chicago pred cijelo jedno stoljeće i dobio ovlasti za osnivanje hrvatske župe, te započeo okupljati hrvatski narod iz svih krajeva domovine.

Na čelu župe danas je fra Jozo Grbeš magistar teologije i ravnatelj hrvatske škole svetog Jeronima koja je napunila 90 godina svog djelovanja.

Uz ovako velike obljetnice, uslijedile su druge, ali također važne. Na elitnoj Daley Plaza u centru grada, pored Ptice, spomenika kojeg je izradio Pablo Picasso, 11. svibnja postavila su štandove hrvatska društva poput Hrvatske žene, Hrvatskog kulturnog centra, hrvatske župe, a povodom Hrvatsko – američkog dana, koji se tradicionalno održava u Chicagu. Ponuđena je hrvatska hrana koju su priredile vrijedne ruke hrvatskih žena, a pila su se hrvatska vina. Bilo je tu suvenira, publikacija koje su ponudile župe i turističkih informacija. Na panoima na trgu moglo se razgledati ljepote Hrvatske.

Na trgu je održan i kulturni program. Pred početak programa generalna konzulica RH u Chicagu Jelena Grčić Polić nazočnima je predstavila novog hrvatskog veleposlanika u Sjedinjenim Američkim Državama Joška Para, koji je za tu prigodu došao iz Washingtona. On je kasnije u De Paul Centru održao govor Hrvatima povodom 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa SAD-a i Hrvatske.

U kulturnom programu su nastupili folkloraši kluba Stepinac, te klapa More i Mate Grgat koji su za tu prigodu došli iz Splita.

Navečer je održan koncert u Hrvatskom kulturnom centru na kojem su nastupili splitska klapa More i Mate Grgat uz klavirsku pratnju Tonća Mihovilovića.

Sljedeća destinacija bio je Cleveland, gdje je splitsko glazbeno izaslanstvo došlo za Majčin dan. Uz tu svetkovinu vezana je i jedna obljetnica. Velečasni Zvonko Blaško slavio je 30. obljetnicu svećeništva, pa mu je klapa More zapjevala na misi. Na proslavu su velečasnom došli iz domovine majka i dva brata.

Slavlje se nastavilo na ručku u Hrvatskom nacionalnom domu kardinala Stepinca. Upriličen je i bogati program. Nazočnima se prva obratila Jozefina Jelić, tajnica Škole hrvatskog jezika. Zatim su učenici škole pjevali, plesali i recitirali uz budno oko svoje nastavnice Biljane Lovrinović. Najbolji učenici dobili su diplome i darove Hrvatske matice iseljenika. Zapjevala je klapa More a gostovali su i tamburaši Darija Barišića iz Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburga.

Kasnije je održan koncert klape More i Mate Grgata, uz pratnju Tonća Mihovilovića. Bilo je tu pjesama iz cijela Hrvatske, a nekolicinu nazočnih Splićana su naročito ponijele pjesme o Hajduku.

Splitsko izaslanstvo posjetilo je i Hrvatski vrt u Rockefeller parku, gdje je nedavno postavljen kip iseljeničke majke kipara Josepha Turkalja, znamenitog učenika Ivana Meštrovića. Svečano otvorenje će biti upriličeno za kratko vrijeme.

Američko gostovanje završilo je posjetom hrvatskoj zajednici u New Yorku, kada je bio nazočan i generalni konzul RH Marijan Gubić. Na cijeloj turneji su dogovarani novi programi, te obavljeni razgovori i uručeni pozivi za dolazak na sastanak gospodarstvenika u Split.

 NOVA KNJIGA HMIVesna Kukvica

ISELJENIČKI HORIZONTI

Prikazi i feljtoni

Izdavač: Hrvatska matica iseljenika

Godina izdanja: Zagreb, 2005.

Biblioteka: HRVATI U SVIJETU

Urednica: Željka Lovrenčić

Uvez: broširano

Format: 15×21 cm

Broj stranica: 134

Cijena: 100 kn

ISBN: 953-6525-37-2

Područje: I. Hrvati – Emigranti

Recenzenti:

dr. Ivan Čizmić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

mr. Željko Holjevac, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

O KNJIZI

Knjiga Iseljenički horizonti autorice prof. Vesne Kukavice izišla je sredinom studenog mjeseca 2005. u nakladi Hrvatske matice iseljenika, a svečano je predstavljena 25. svibnja 2006. u HMI. Knjiga je razdijeljena na dva poglavlja: Prikazi i Feljtoni, a donosi ukupno dvadeset i osam tema. Pred nama je tekst zbirke osvrta na pojedina izdanja koja su se pojavila na temu hrvatskoga iseljeništva tijekom proteklih nekoliko godina, kako u sâmom iseljeništvu tako i u domovini.

Više…

Komentari isključeni za Hrvati izvan domovine