Gostovanje-Požega 16. studeni 2014.g.

PLAKATPožeško ličko zavičajno društvo “Vila Velebita” ugostilo je predstavnike Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, organiziravši koncert pod nazivom „Zvuci Hrvata iz Boke”, koji je 16. studenog održan u Gradskom kazalištu Požega. Ovo gostovanje predstavlja uzvratni posjet Hrvatskog građanskog društva, s kojima LZD Vila Velebita surađuje više godina, međusobnim gostovanjima kulturno-umjetničkih društava.

Na održanom koncertu nastupili su Mandolinski sastav HGD CG „Tripo Tomas” i ženska klapa Bisernice Boke. Pratili su ih na violini Dušica Kordić i na gitari Dražen Joković. Mandolinski orkestar HGD CG “Tripo Tomas” nastupio je u sastavu: Ljubo Gržetić, Danijela Krstović, Luka Pejović, Andrej Petrović, Matija Petrović, Toni Katelan, Boris Pajić, Una Pajić, Luka Brkanović i Svetozar Janjalija.
Posjet Požegi i dugogodišnjim suradnicima Drušva, Ličkom zavičajnom društvu “Vila Velebita” realiziran je bogatim pratećim programima u okviru kojeg je organiziran obilazak najpoznatijeg vinskog podruma Kombinata Kutjevo s degustacijom vina, prijem kod župana, predstavljanje najtipičnijih lokaliteta u samom centru grada: Katedralom, Muzejom i crkvom Svetog Lovre, posjet lokalnoj manifestaciji “Etno susreti Požeštine”, druženje u vinskom podrumu uz tradicionalnu ceremoniju krštenja mošti u vino.

DSC05945

Gostovanje mandolinskog orkestra HGD CG “Tripo Tomas” i predstavnika HGD CG u Požegi

Požeško ličko zavičajno društvo “Vila Velebita” ugostilo je predstavnike Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, organiziravši koncert pod nazivom „Zvuci Hrvata iz Boke”, koji je 16. studenog održan u Gradskom kazalištu Požega. Ovo gostovanje predstavlja uzvratni posjet Hrvatskog građanskog društva, s kojima LZD Vila Velebita surađuje više godina, međusobnim gostovanjima kulturno-umjetničkih društava.
Na održanom koncertu nastupili su Mandolinski sastav HGD CG „Tripo Tomas” i ženska klapa Bisernice Boke. Pratili su ih na violini Dušica Kordić i na gitari Dražen Joković. Mandolinski orkestar HGD CG “Tripo Tomas” nastupio je u sastavu: Ljubo Gržetić, Danijela Krstović, Luka Pejović, Andrej Petrović, Matija Petrović, Toni Katelan, Boris Pajić, Una Pajić, Luka Brkanović i Svetozar Janjalija.
Posjet Požegi i dugogodišnjim suradnicima Drušva, Ličkom zavičajnom društvu “Vila Velebita” realiziran je bogatim pratećim programima u okviru kojeg je organiziran obilazak najpoznatijeg vinskog podruma Kombinata Kutjevo s degustacijom vina, prijem kod župana, predstavljanje najtipičnijih lokaliteta u samom centru grada: Katedralom, Muzejom i crkvom Svetog Lovre, posjet lokalnoj manifestaciji “Etno susreti Požeštine”, druženje u vinskom podrumu uz tradicionalnu ceremoniju krštenja mošti u vino.

Dolazak u Požegu

Predstavnici HGD CG Dijana Milošević, Ivo Brajak, Ivica Biskupović sa mandolinskim orkestrom HGD CG “Tripo Tomas” i klapom “Bisernice Boke” otputovali su za Požegu 15. studenog 2014.godine gdje je planirano održavanje koncerta “Zvuci Hrvata iz Boke”. Susretljivi domaćini LZD “Vila Velebita” dočekali su ih u prostorijama društva bogatom trpezom i ugodnom domaćinskom atmosferom.

Obilazak grada, prijem kod župana

U nedjelju, nakon doručka, besprekorno organizovani i ljubazni domaćini, ugodnom šetnjom Trgom Svetog Trojstva upoznali su naše predstavnike sa najtipičnijim lokalitetima u samom centru grada: Katedralom, Muzejom i crkvom Svetog Lovre.
Nakon posjete izložbi akvarela Zvonka Petanovića u Izložbenoj dvorani Gradskog muzeja u Požegi, upriličen je i susret sa županom Tomaševićem kojega su posjetili predstavnici HGD CG Dijana Milošević, članica Upravnog odbora HGD CG, Ivo Brajak član HGD CG i voditelj mandolinskog orkestra HGD CG “Tripo Tomas” i Ivica Biskupović, član HGD CG. U Županijskoj vijećnici župan Alojz Tomašević primio je članove Hrvatskog građanskog društva Crne Gore. Župan Tomašević zahvalio im je na dolasku i promicanju hrvatske kulture izvan granica Republike Hrvatske. Članica Hrvatskog građanskog društva Crne gore, Dijana Milošević, upoznala je župana sa djelovanjem društva i promicanjem kulture među mladima preko mandolinskog orkestra “Tripo Tomas” kojega će požežani imati prigodu čuti na koncertu u Gradskom kazalištu. Tijekom razgovora sa županom i upoznavanja sa planiranim putevima nastavka i poboljšanja razvitka grada Požege u duhu održavanja kulture i tradicije i prepoznavanja zajedničkih ciljeva Hrvtaskog građanskog društva Crne Gore i predstavnika kulture grada Požege dogovorena je dalja suradnja na kulturnom planu i planirani budući susreti.

Odlazak u Vetovo

Nakon prijema kod župana, gosti iz Boke odlaze autobusom u etno selo Vetovo, oazu mira u srcu Slavonije, kako ljubazni domaćin naziva ovaj kraj, da prisustvuju manifestaciji “Etno susreti Požeštine”. Susreti su se održali na prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu i okupili su preko 300 učesnika, folklorna, zavičajna i lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji u svom radu njeguju tradicijske običaje, pjesmu i ples, pripremu starih autohtonih jela, sakupljanje starih autohtonih predmeta seoskog i gradskog domaćinstva, kao i izradu izvorne narodne nošnje i očuvanje lokalnog dijalekta.
Organizator ove manifestacije i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, Vladimir Protić, u razgovoru za Hrvtaski glasnik ističe: “Vratit ćemo staru trpezu, stara jela i stare običaje na jedan dan u naše živote, organizirati susrete kulturno-umjetničkih društava i etno udruga koje njeguju izvorni folklor, pjesmu i ples, tradicionalnu narodnu nošnju i čuvanje tradicijskog običaja.”
Manifestaciju je upotpunila i “Čvarkijada”, natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije.
Gosti su imali priliku da degustiraju slavonske delicije kao sto su čvarci, švargle i kulen i da se druže sa domaćinima uz pjesmu i igru.
Prva mjesta za HGD CG na Sporstkim igrama
Dio programa je obuhvaćao i Sportske susrete starih sportova u kojima su mlađi predstavnici Hrvatskog građanskog društva postigli odlične rezultate. U sportskim natjecanjima istakli su se Ljubomir Gržatić, koji je osvojio prvo mjesto u bacanju kamena s ramena i Luka Pejović, prvak u gađanju kozlice. Ovom prigodom, mladi mandolinisti HGD CG pokazali su, osim glazbene i sportsku nadarenost.
Zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić i urednik „Kronike Požeško-slavonske” Vladimir Protić uručili su nagrade pobjednicima.

Ručak u Kaptolu

Oduševljena djeca i svi ostali gosti iz Boke nastavljaju svoje druženje sa domaćinom odlaskom u Kaptol, gdje je upriličen svečani ručak u Vinogradarskom podrumu. Nakon uvodne riječi domaćina i uživanju u jelima tradicionalnim za ovu regiju, putovanje se nastavlja dalje za Kutjevo.

Posjet vinskom podrumu u Kutjevo

LZD “Vila Velebita” u duhu ljubaznog i susretljivog odvodi svoje goste iz Boke u Kutjevo u obilazak najstarijeg podruma vina u Hrvatskoj. Ovaj stari srednjevjekovni podrum živi svojim punim životom neprekidno od 1232. godine i mjesto je okupljanja ljubitelja vina. Okupljeni oko kamenog stola iz doba baruna Franje Trenka i carice Marije Terezije, uz voditelja enologa, gosti su bili u prilici da degustiraju vrhunska vina od najkvalitetnijih sorti grožđa i slušaju interesantne priče iz njegove povijesti. Jedna od njih je i staro vjerovanje da onaj koji dotakne sto dok ispija vino može da zamisli ljubavnu želju koja će se sigurno ispuniti u roku od godinu dana. Oduševljeni najljepšim ukusima ovog čudesnog napitka, nasmijani i vedri, nakon zajedničkog fotografiranja pored bačve vina druge po veličini u Hrvatskoj, zapremine od preko 50 tona, tačnije 53 520 litara, goste iz Boke put vodi dalje u Požegu na generalnu probu i koncert u Gradskom Kazalistu.

Koncert mandolinskog orkestra HGD CG “Tripo Tomas” u Gradskom kazalištu

Koncert u prepunoj velikoj dvorani Gradskog kazališta bio je bogat i zanimljiv, donoseći Požegi kulturni duh Kotora i Boke Kotorske. Mandolinski orkestar HGD CG “Tripo Tomas”, pod ravnanjem Iva Brajaka, predstavio se svojim izvedbama uz beskarjno oduševljenje prisutnih.
U sadržajnom repertoaru kao gost koncerta nastupila je i poznata kotorska klapa “Bisernice Boke” koje su svojim nastupom, osim klapske pjesme, predstavile i folklorne elemente tradicijskog dobrotskog kola.
Izuzetnu pozornost i oduševljenje nazočnih podstakle su izvedbe glazbenika kotorske muzičke škole “Vida Matjan”, Dušice Kordić na violini i Dražena Jokovića na gitari.

Zajednička večera i druženje

Nakon uspješno izvedenog koncerta domaćini su upriličili zajedničku večeru i druženje u Vinskom podrumu na Trgu Sv. Trojstva u Požegi.
Uz bogatu trpezu sačinjenu od najraznovrsnijih ukusnih jela, kolača, pića i naravno nezaobilaznog vina Graševine, druženje se nastavlja uz smijeh i pjesmu do kasno u noć. Domaćin  je priredio i sve prisutne uveselio lokalnim običajem u kojem je “Vinski kardinal” imenovao Biskupovic Ivicu, člana naše grupe za vinskog kuma i dodjelio mu “Kumovnicu”.  Dok je kum morao ispiti na iskap pun pehar vina i svi prisutni su nazdravili i podigli čase u tu čast.  Čak su i djeca dobila pravo da probaju kapljicu ovog zlatnog napitka. Uz zvuke gitara, violine i gromku pjesmu svih prisutnih, došao je  trenutak da se oprosti od domaćina jer je u ponedeljak rano ujutro čekao dugačak put do kuće.

Put od Požege do Kotora

Uz srdačnu zahvalnicu domaćinu zbog svega sto su priuštili svojim gostima i zbog topline koja se osjeća u njihovom već poznatom dobrom gostoprimstvu, autobus od 25 putnika, velikih i malih kreće nazad za Boku Kotorsku uz želju da će još biti ovakvih i sličnih susreta kako u Požegi tako i u Kotoru.
Na putu do kuće odlazi se u trosatnu posjetu Sarajevu gdje se obilazi stari i novi dio Sarajeva, tačnije Baš čaršija i centar grada. Obilazi se Spomenik Vječne vatre posvećen vojnim i civilnim žrtvama nakon Drugog Svjetskog rata, napravljenom 1946. na prvoj godišnjici oslobođenja Sarajeva od njemačke okupacije. I naravno, kako otići u Sarajevo, a ne probati čuvene sarajevske ćevape?
Zadovoljni, prepuni utisaka i obogaćeni novim saznanjima čeka nas Kotor sa željom da nastavimo suradnju i uzvratimo gostoprimstvo Ličkom zavičajnom društvu “Vila Velebita” na isti način.

Autori teksta:
Dragana Becagol
Dijana Milošević

 

Komentari isključeni za Gostovanje-Požega 16. studeni 2014.g.