kolovoz-prosinac

9.studeni 2013.

BLAŽENI GRACIJA

blaženi gracijaMuo, 9. studenoga 2013. (Radio Dux) – U nazočnosti velikog broja vjernika, 9 studenoga, svečano je proslavljen blagadan Blaženog Gracije, jednog od svetaca Boke Kotorske. Sveto Euharistijsko slavlje je predvodio msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski.

Blaženi Gracija umro je 9.studenoga 1508. godine na otoku Svetoga Kristofora. Zauzimanjem pomorca Antuna Jankovića iz Mula Gracijevo tijelo biva preneseno iz Venecije u rodni Muo, 1810. godine. Muljani su mu uzvratili ljubav izgradnjom nove župne crkve u sredini mjesta, koju su posvetili 18. rujna 1864. godine, B. D. Mariji Pomoćnici kršćana, i u njoj na novom olltaru u srebrnom sarkofagu postavili tijelo Blaženog Gracije, te je na taj način župna crkva Pomoćnice kršćana na Mulu postala Svetište Blaženog Gracije.

Blaženi Gracija rođen je na Mulu 1438 godine. Do svoje tridesete godine živi u obiteljskom domu, osiguravajući egzistenciju roditeljima i sebi, ribanjem i težačkim poslom. Nakon toga, postaje mornar na mletačkom trgovačkom brodu. Bitna godina za njegov život je 1468. kada na poticaj propovjedi Blaženog Šimuna Camerina, donosi odluku napustiti dotadašnji način života i dati se na raspolaganju Bogu i bližnjemu u službi redovnika augustinca. Dobivši blagoslov roditelja on stupa u red svetog Augustina i dobija ime Gracija, što u prijevodu znači milost. Svoj redovnički život počeo je u samostanu na brdu Ortone, nedaleko od Padove. Odmah se istakao poniznošću, skromnošću i odlučnošću, zadobivši simpatije svoje subraće. Kao redovnik istakao se svetim životom provodeći dane u postu i molitvi. Posebno su mu bili na srcu siromasi i prosjaci, koji su dolazili na samostanska vrata. Svakom je pružio “koricu kruha” i riječ utjehe, koja im je često više značila nego materijalni dar. Naročito je pomogao gubavce. Još za života, a naročito poslije smrti, pripisivana su mu brojna čudesna ozdravljenja i djela.

PALAMIDA OD SREBRA

18. svibnja 1890. godine, treći dan velikog slavlja na Mulu, poblaženja Blaženoga Gracije, narod iz svih okolnih mjesta došao je na Muo da se pomoli svecu. Crkva i oko nje sve puno, mnoštvo naroda. Iznenada sa Ljute javljaju da se vidi veliko jato ribe. Pobožni ribari patruna Piera Simovića donose munjevitu odluku. Poslije četvrt stoljeća svetac je tu, u mjestu, na sigurnom, a riba ima rep, ako je ne ulove oni neki drugi će. Brzo su uskočili u barke i krenuli preko mora. Stigavši na Ljutu zatekli su ribu na posti. Ne čekajući bacili su mrežu. Iznenađenje je bilo ogromno, ulov kakav ni u snu nisu mogli poželjeti, puna mreža, pucala je pod teretom. Preko 6000 komada palamida. Toliki se broj ovih riba nikad u Bokeljskom zalivu nije ulovio.

Da bi zahvalio Bogu i Blaženomu Graciji, patrun Piero Simović dao je načiniti ribu, palamida, od srebra u prirodnoj veličini, koja sada visi na strani Evanđelja, na svečevom oltaru. Na tablici ispod ove ribe stoji natpis:

“Na uspomenu nečuvenog lova od preko 6000 palombića, ulovljenih trećeg dana trodnevnog slavlja poblaženja Blaženoga Gracije, dana 18.svibnja 1890. godine, harna obitelj Simović P”.

8. studeni 2013.

PREDAVANJE O „APOSTOLATU ZA ŽIVOT“

???????????????????????????????Donja Lastva, 8. studeni 2013. (Radio Dux) – U Donjoj Lastvi u crkvi Sv. Roka svećenik P.Marko Glogović održao je predavanje o „Apostolatu za život”. Organizator susreta, povjerenik za pastoral braka i obitelji don Dejan Turza, predstavio je gosta i istakao zahtjevnost i bremenitost u ovom specifičnom pastoralu.

Predavač je prikazao djelovanje Pavlinskog reda, te uputu blaženog Ivana Pavla II. misao vodilju u svome radu: „Žurno je potrebno organizirati jednu svjetsku molitvu za život!” Tako su, ističe P. Glogović, 1999. godine započeli s molitvom, a danas imaju preko 100 molitvenih zajednica širom regije i svijeta.

Mnoštvom primjera iz svoga pastoralnog djelovanja predavač je zaokupio pažnju nazočnih vjernika i svećenika. Udruga „Betlehem” godišnje spasi 100 do 150 djece, imaju pet kuća za nezbrinute žene i djecu. Pozvao je mlade na život u predbračnoj čistoći, a bračne drugove na potpuno predanje. Upozorio je posebno na pažljivost u čistoći misli, pogleda i osjećaja, te je pozvao vjernike da se aktiviraju u školama, bolnicama i župnim zajednicama.

Biskup Ilija Janjić zahvalio je predavaču i istakao da ga je zapanjila mirnoća, bliskost i jednostavnost njegova govora o Božjem pozivu na život, ljepoti braka nasuprot strahoti pobačaja i promiskuitetnog života.

Predavanje je završilo zajedničkom molitvom i pjesmom Majci Božjoj.

Susret je animirala klapa „Vazda mladi” iz Tivta. Pored domaćih vjernika predavanju su nazočili vjernici i svećenici iz Đurica, Krtola, Mula i Sutomora.

8. studeni 2013.

MONOGRAFIJA HGD CG – DOKUMENT JEDNOG VREMENA

promocija monografije HGD

Kotor, 8. studenog 2013. (Radio Dux) – Monografija Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor, promotor nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u Crnoj Gori, graditelj mostova povjerenja, mira i suradnje i prijateljstva dvaju naroda i država, Republike Hrvatske i Crne Gore 2001.-2012. godine koje su obilježile opstojnost i razvoj Društva, autora Daria Musića promovirana je u petak, 8. studenog u Crkvi sv. Duha.

Predstavljajući monografiju prvi predsjednik Društva Tripo Schubert, podsjetio je na prve dane od ideje do osnivanja Hrvatskoga građanskog društva.

„Prisjećam se kraja devedesetih godina proteklog stoljeća, kada sam s grupom istomišljenika započeo priču o potrebi organiziranja Hrvata na područiju Crne Gore. U tim teškim godinama Hrvati Boke su uspjeli da ustraju i sačuvaju svoj identitet, kulturu i običaje. Hrvatsko građansko društvo Crne Gore osnovano je 23. lipnja 2001. godine u Kotoru. Ponosan sam što je HGD kroz sve ove godine išlo ubrzanim koracima pravim putem i postalo nezaobilazna stanica u komunikaciji između Crne Gore i Hrvatske. Na čelu Društva sam bio do 2005. godine i u tom periodu uspostavili smo prve kontakte s Republikom Hrvatskom, organizirali znanstvene skupove, izložbe, koncerte, utemeljili školu na hrvatskom jeziku, obnovili održavanje Tripundanske večeri, započeli s organizacijom božićnih i uskrsnih koncerata, formirali mandoliski orkestar. Pokrenuli smo jedan od najznačajnijih projekata- tiskanje prvog časopisa na hrvatskom jeziku „Hrvatskog glasnika”.

U monografiji su pobrojani svi najzanačajniji događaji i aktivnosti Društva. Ova publikacija je najvažniji tumač vremena u kojem djeluje HGD” – kazao je Tripo Schubert.

Predsjednik Društva u periodu od 2005 – 2011. dr. Ivan Ilić, podsjetio je da je HGD bio most uspostavljanja “pokidanih” veza između Crne Gore i Hrvatske i pokretač brojnih aktivnosti i susreta. Ova monografija je rezultat dugogodišnjeg mukotrpnog rada dokumentariste Daria Musića, ilustrirana tekstom i fotografijama na 250 strana.

Kada su mostovi izgrađeni, kada je HGD na mjestu koje mu pripada, nama kao mladoj postavci nije lako da nastavimo ovim ritmom i kvalitetom. Međutim siguran sam da ćemo mi mladi uz pomoć iskusnih nastaviti u sličnom ritmu, te da će se jednoga dana pred vama naći nova monografija, koja će kao i ova služiti na čast svim Hrvatima Kotora, Boke Kotorske Crne Gore, Republike Hrvatske, našim članovima, prijateljima, ljudima dobre volje i sudionicima brojnih ostvarenih i budućih aktivnosti-kazao je predsjednik HGD-a Mirko Vičević.

Autor monografije Dario Musić podsjetio je na povijest Hrvata na ovim prostorima, kao i na hrvatske udruge, koje djeluju s ciljem zaštite identiteta i ostvarivanje prava, koja pripadaju Hrvatima kao autohtonom narodu. Nakladnička djelatnost HGD-a ohrabrila je entuzijaste u društvu, što je rezultiralo prikupljanjem velikog broja dokumenata, fotografija i tiskanjem 21 knjige.

„U podnaslovu monografije je sažeteo cjelokupno djelovanje HGD-a Crne Gore. Kao sudionik svih događaja u Društvu od osnivanja, pa do danas dobro sam upoznat sa svim procesima razvoja i djelovanja Društva. Od prvog dana smo vodili kompletnu dokumentaciju propraćenu fotografijama. Na knjizi sam radio dvije godine i trebalo je izdvojiti sve najznačajnije događaje. S pravom mogu reći da je ova knjiga od povjesnog značaja, pogotovo s vremenske distance kada naša pokoljenja budu čitala i poučavala svoje pretke”- kazao je autor Dario Musić.

Glumica Dragica Tomas uputila je telegram HGD CG – „Počastvovana sam što se mandolinski orkestar i kazališna sekcija nazvani Tripo i Petar Tomas. Želim uspješnu promociju monografije dugo trajanje u plemenitoj misiji povezivanja dvije prijateljske zemlje i neprekidno širenje kulture odnosa među ljudima.”

U umjetničkom djelu programa sudjelovali su Mandolinski orkestar HGD CG “Tripo Tomas”, amatersko kazalište HGD CG “Petar Tomas” i glazbeni sastav „Lungo Mare”.

 

3.studeni 2013.

DONACIJA KNJIGA DON DEJANA TURZE HRVATSKOJ KNJIŽNICI „LJUDEVIT GAJ“

Don Dejan Turza, nekadašnji upravitelj župe sv. Roka, prilikom službene posjete Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, u nedjelju, 3. studenog, uručio je poklon donaciju knjiga Hrvatskoj knjižnici „Ljudevit Gaj”.
Među više od dvije stotine knjiga, tu su vrijedna izdanja „Kršćanske sadašnjosti”, „Verbuma”, „Glasa koncila”, kao i cjelokupna naklada „Karmelskog niza”.
Zahvaljujući vrijednoj donaciji don Dejana Turze čitaonica „Ljudevit Gaj”, od jučer, je bogatija za vrijedna izdanja iz povijesti, teologije i književnosti, primjerice Shakespearea, Šenou, Rousseaua itd.

Don Dejan Turza, nakon posjeta Hrvatskom nacionalnom vijeću, u izjavi za Radio Dux ističe univerzalne vrijednosti crkve: „Crkva je uvijek bila uz svoj narod i to na svim razinama. U Njoj ima mjesta za sve, i za one koji intelektualnim naporima traže i slave Boga, kao i za one koji u jednostavnosti srca slave Gospodina.”

Posjet izaslanstva Hrvata u Crnoj Gori matičnoj državi RH-izvješće i dojmovi

saborski Odbor 1Izaslanstvo predstavnika Hrvata u Crnoj Gori, u čijem su sastavu bili  predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i predsjednica Hrvatske građanske inicijative i članica Izvršnog odbora Vijeća Marija Vučinović, boravila je u radnom posjetu Zagrebu, kojom su se prigodom susreli s predstavnicima političkoga života iz matične države.

28. listopada su se u pratnji gospodina Ivana Zebe, tajnika u Državnom uredu za Hrvate izvan RH, susreli s mr.sc. Marinom Knezovićem, ravnateljem Hrvatske matice iseljenika. Prilikom sastanka dogovorena je suradnja na zajedničkim projektima. Također je bilo riječi o načinu na koji bi se sportašima iz Crne Gore omogućio dolazak i sudjelovanje na Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu u srpnju iduće godine.

Istoga dana susreli su se i s Njegovom Ekscelencijom, veleposlanikom Crne Gore u RH, gospodinom Igorom Građevićem. Na sastanku s veleposlanikom najviše riječi bilo je o suradnji dvaju zajednica-hrvatske u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj. Na prijedlog veleposlanika Građevića pokrenuta je ideja o suradnji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Nacionalne zajednice  i Vijeća Crnogoraca Hrvatske. Veleposlanik Građević istaknuo je ovom prilikom da mu je bilo iznimno zadovoljstvo poslušati članice ženske klape „ Moderato Cantabile“ iz Kotora i upoznati voditeljicu klape i vanjsku suradnicu Vijeća, Andreu Orlando, tijekom njihovog gostovanja povodom ovogodišnjih zagrebačkih „Lučindanskih susreta“. Konstatiran je sve bolji položaj Hrvata u Crnoj Gori i Crnogoraca u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu, te su obje strane iskazale spremnost i interes da se taj trend nastavi i dalje.

29. listopada izaslanstvo iz Crne Gore, ponovno u pratnji tajnika Zebe, susrelo se s mr. sc. Dariom Krstičević, predstojnicom Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koja ih je primila u pratnji gospođe Ivane Goranić, savjetnice s posebnim položajem za hrvatske manjine u Državnom uredu za Hrvate izvan RH. Glavne teme sastanka bile su: konstituiranje i broj članova Međuvladina mješovitog Odbora, funkcioniranje i financiranje medija Hrvata u Crnoj Gori i problem restitucije zemljišta. Naglašeno je da je navedeni Ured, koji je Vlada RH osnovala upravo s tom svrhom da bude zadužen za problematiku pripadnika hrvatskoga naroda izvan matične države, referentno mjesto i adresa na koju se pripadnici hrvatske manjine trebaju obraćati za pomoć i suradnju.

U prijepodnevnim satima toga istoga dana gospodin Deković i gospođa Vučinović susreli su se s gospodinom Ivom Jelušićem, potpredsjednikom saborskog  Odbora za Hrvate izvan RH, i članovima Odbora iz redova svih političkih stranaka u RH. Susret je protekao u iznimno ugodnom ozračju i potrajao je čak i dulje od planiranoga. Naglasak je stavljen na problem povraćaja zemlje. Zaključeno je da je status hrvatske manjine u Crnoj Gori, uza sve probleme, na zadovoljavajućoj razini, te da treba raditi na tome da bude sve bolji. Iskazana je želja da hrvatska zajednica bude poveznica u budućim komunikacijama, te garant i najbolji pokazatelj dobrih odnosa RH I Crne Gore.

Jučer je, nakon sastanka u Saboru, na radnom ručku održan još jedan sastanak s predstojnicom Krstičević i njezinim suradnicima iz Ureda.

U poslijepodnevnim satima delegaciju Hrvata iz Crne Gore primio je mr. sc. Željko Kuprešak, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, Davor Vidiš, načelnik Sektora za zemlje jugoistočne Europe u MVEP RH, i Damir Sabljak, desk officer za Crnu Goru. Razgovaralo se o aktualnom položaju hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Sastanci su organizirani kako bi se i ubuduće nastavila dobra suradnja među dvjema prijateljskim državama na dobrobit hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

26. listopada 2013.

SUSRET VJEROUČENIKA BARSKE NADBISKUPIJE I KOTORSKE BISKUPIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vjeroučenici Barske nadbiskupije predvođeni fra. Franom Dushajem u jednodnevom izletu u subotu 26. listopada 2013.posjetili su Boku Kotorsku. U prijepodnevnim satima dočekao ih je u Đurićima župnik i povjerenik za vjeronauk i župnu katehezu Kotorske biskupije don Siniša Jozić, koji ih je toga dana i vodio kroz Boku. Naime, prijateljstvo i druženje započelo je u svibnju ove godine kad su vjeroučenici Kotorske biskupije posjetili centar „Sveti križ” u Tuzima i pritom su obećali da će rado ugostiti svoje prijatelje.

Posjet je nastavljen obilascima Perastu i Gospi od Škrpjela, gdje mladi nisu krili oduševljenje viđenim. Don Srećko Majić, župnik u Perastu, ispričao je hodočasnicima zanimljivu povijest nastanka svetišta te predstavio životni put službenice Božje Ane Marije Marović.

S poviješću i sakralnim djelima katedrale Sv. Tripuna u Kotoru učenike je upoznao mons. Ilija Janjić, biskup kotorski. U sakralnom muzeju uz katedralu, uz ostale izloške, vjeroučenici su mogli vidjeti moći Sv. Tripuna te mnogih svetaca. Također su se pomolili na grobu blažene Ozane Kotorke, dominikanske trećoredice čije se neraspadnuto tijelo čuva u crkvi Sv. Marije od Rijeke. Posjetili su i franjevački samostan i crkvu Sv. Klare.

Središnji dio dana dogodio se u Dobroti u crkvi Sv. Eustahija gdje ih je primio župnik don Pavao Medač. Sv. Misa je slavljena zajedno s vjeroučenicima Kotorske biskupije koju je predslavio fra Frano Dushaj u koncelebraciji više svećenika Kotorske biskupije. U ispunjenoj crkvi mladim vjernicima fra Frano je istaknuo: „Djeco ovaj dan je dan učenja. Želim da budete bolji i ljepši i da mjenjate svijet na bolje.” A zatim upitao: „Je li važno ići u crkvu? Boga ne možemo naći u knjigama niti u školskim klupama, nego u Crkvi i na Sv. Misi gdje te uvijek čeka Isus i majka Marija. Isus nas želi za suradnike, a ne za radnike”.

Na kraju sv. Mise don Siniša zahvalio je svima koji su pripomogli u organiziranju ovog susreta i zaželio da svaki naš susret bude na veću slavu Božju, a nama na posvećenje. Lijep i bogat dan završen je zakuskom i čašćenjem nakon mise. Vjerujemo da će djeca ponijeti lijepe uspomene i da će posjet Boki i njezinim svetištima donijeti mnoge duhovne plodove i milosti, na Božju slavu, a nama na posvećenje.

Izvor: Radio Dux

18.listopada 2013.

OBILJEŽEN DAN KRAVATE U KOTORU

dan kravate(Radio Dux) – Povodom Dana kravate tematsko druženje učenika hrvatske nastave organizirano je u petak u Domu kulture Škaljari u Kotoru. Budući da su učenici, na radionici kravate održanoj prošle godine u Tivtu, već naučili kako vezati kravatu, ove godine kravata nije više bila samo odjevni predmet, nego je postala predmet kreativne igre u kojoj su učenici pokazali svoje vještine.

Različite igre s kravatom prerasle su u pravo malo natjecanje. Iako su u formiranim ekipama (učenici iz Kotora vs. učenici iz Tivta) koje su se počele natjecati brzinu i spretnost pokazali svi, na kraju će pobijediti oni najmlađi. Među njima bilo je i dvoje djece iz Bara koji su s pojedinim učenicima iz Tivta boravili ljetos desetak dana na Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture u Novom Vinodolskom. Nagradu – tortu okusili su svi natjecatelji.

Veselo druženje nastavljeno je u prostoriji Doma kulture koju su učenici ukrasili svojim likovnim radovima te origami košuljama i kravatama. Grickalice i sokove učenicima je omogućila Hrvatska građanska inicijativa.

GOST RADIO DUX-A – MIRKO VIČEVIĆ PREDSJEDNIK HGD CG

mirko vičevićKotor, 18.listopada 2013. (Radio Dux) – U prethodnoj emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja” ugostili smo Mirka Vičevića, predsjednika HGD-a Crne Gore i izbornika juniorske reprezentacije Crne Gore u vaterpolu, koja je pod njegovim vodstvom osvojila zlatno odličje na EP-u na Malti proteklog mjeseca.

„Smatram ovo fantastičnim uspjehom naših momaka, koji su to zaslužili. Sve je rezultiralo upornim radom, uloženom energijom, odricanjem pa na kraju dođe i rezultat. Nagovještavao sam prije mnogo puta da idemo boriti se za najviši vrh. Bio sam siguran u kvalitet momaka i u ono što smo zajednički uspjeli stvoriti. Nismo izgubili niti jednu utakmicu na turniru, najteže je bilo protiv Italije u polufinalu. Možda rezultat 7:5 u finalu protiv Srbije nije prava slika naše nadmoći, jer smo tijekom cijelog meča vodili s više golova razlike.

Svakako da je ovo godina za pamćenje, kada je u pitanju crnogorski vaterpolo – sve je krenulo sjajnim rezultatom seniora i srebrom na šampionatu svijeta, kadeti su se okitili drugim mjestom na najvećem i najjačem turniru za to godište u Beogradu, a godinu su na sjajan način zaokružili juniori osvajanjem zlatne medalje na prvenstvu Europe.”- kazao je Vičević.

Radio Dux: Kakve aktivnosti planira HGD do kraja godine ?

Mirko Vičević: Hrvatsko građansko društvo Crne Gore do kraja godine planira brojne aktivnosti, prije svega to je prezentacija monografije društva, koja je upravo izašla iz tiska Sljedećeg mjeseca u sklopu Dana Općine Kotor u suradnji s Muzičkom školom i Općinom organiziramo izvedbu Mise br.2, autora Jernima Fiorela, koji je posvetio Kotoru još davne 1874. godine, tradicionalni koncert od Kvarnera pa do lijepe Boke, božićni koncerti u Kotoru, Baru, Tivtu i Podgorici, izrada kalendara kalendara za narednu godinu.

Radio Dux: Prethodnog mjeseca izašao je 100. jubilarni broj Hrvatskog Glasnika, u ovoj krizi nameće se pitanje financijskih i drugih problema?

Mirko Vičević: Ulažemo dosta napora kao društvo, uredništvo. Evo dvije godine uspjevamo izlaziti kao mjesečnik, ali smo u problemima tako da ćemo razmotriti situaciju i možda kao nekada se vratiti na opciju i izlaziti kao dvobroj. Ovom prilikom bih se zahvalio redakciji, koja je volonterska i svima koji pišu za Hrvatski Glasnik na dobrovoljnim – volonterskim osnovama. Od ljeta do danas imamo nove zahtjeve za pretplatu, što je jako dobro. Tiraž je 500 primjeraka. Uspjevamo zatvoriti financijsku konstrukciju najviše zahvaljujući donatorima, a to je prije svega Grad Zagreb i Milan Bandić , kojem se ovim putem zahvaljujem.

Radio Dux: Jedan od problema je prostor, zakup kao i uvjeti rada na bazenu ?

Mirko Vičević: Hrvatsko građansko društvo je steklo sve moguće uvjete da postane Društvo od posebnog značaja za grad Kotor. To je nešto s čime bismo ove probleme lakše riješili, jer sredstva koja dobijamo strogo su namjenska, tako da nemamo slobodnih sredstava, kojima bi plaćali zakupninu ili neke druge aktivnosti.

Cijeli razgovor možete poslušati u našoj rubrici Emisije – “Tragom Hrvata Boke i događaja”.

5.10.2013.

SVEČANA MISA U POVODU 100 OBLJETNICE POSVEĆENJA BOGORODIČINOG HRAMA

CSC_6722Prčanj, 5. listopada 2013. (Radio Dux) – U povodu stote obljetnice posvećenja Bogorodičinog hrama na Prčanju i 1700 godina Milanskog edikta danas je pontifikalnu Svetu misu misu služio nadbiskup mons. Luigi Pezzuto apostolski nuncij za Crnu Goru.
Brojne mještane, vjernike, zvanice i goste pozdravili su kotorski bskup mons. Ilija Janjić i župnik don Ivo Ćorić koji su istakli povezanost identiteta i vjere kroz tradiciju o čemu svjedoči Bogorodičin hram.

Među brojnim vjernicima i zvanicama svečanoj Svetoj misi prisustvovali su Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, minstri Marija Vučinovič i Branislav Mićunović, komandat Mornarice Vojske CG Darko Vuković, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, potpredsjednik općine Kotor Nikola Bukilica i drugi.
Crkva je posvećena rođenju Bogorodice i poznata je kao Bogorodičin hram, po svojoj veličini je najveći sakralni objekat u Boki i jedan je od najvećih na Jadranu. Crkva je duga 35, a široka 23 metra, a sa kupolom visoka 31 metar..
Izgradnja je započela 5. svibnja 1789. godine prema projektu mletačkog arhitekte Bernardina Maccaruzzia. Brodovlasnici iz Prčnja su se tada obavezali da će polovinu svoje dobiti odvajati za troškove izgradnje, kao i da će besplatno dovoziti veoma cijenjeni bijeli kamen sa Korčule, koji je korišćen u izgradnji.
Izgradnja je trajala dugo zbog prekida koji je napravljen u periodu između 1807. i 1867. godine, uslijed političkih i ekonomskih neprilika u Europi. Bogordičina hram je završena tek 1909. godine, a u narednim godinama je rađeno na detaljima.
Godine 1909 crkva je otvorena za Službu Božiju, a 1913 svečano je posvećena od kotorskog biskupa Frana Uccellini-a, kome pripadaju velike zasluge za dovršenje crkve.

4. 10. 2013.

ZAJEDNIČKA REALIZACIJA PROJEKATA CENTRA ZA OČUVANJE KULTURA MANJINA I HNV-A

FOTO_UZ_TEXT

Tivat 4. listopada 2013. (Radio Dux) – Na poziv direktora Centra za očuvanje kultura manjina CG Derviša Selhanovića, u Podgorici je u petak, 4. listopada upriličen sastanak s predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem i članom Upravnog odbora Centra mr. Miomirom Abovićem.

Direktor Selhanović predložio je da se u suradnji s HNV-om krene s realiziranjem zajedničkih projekata i akcija, čiji bi nositelj bio Centar za očuvanje kulture manjina.

Kao prvi zajednički projekt, predloženo je da se u Podgorici održi hommage Viktoru Vidi u povodu stote godišnjice rođenja ovog iznimnog hrvatskog književnika.

Direktor Centra ovom je prigodom poklonio dosadašnja izdanja časopisa “Kod” za potrebe hrvatske knjižnice,,Ljudevit Gaj” u Donjoj Lastvi.

1.10.2013.

DSC_2912Donja Lastva, 1. listopada 2013. (Radio Dux) – Na zvoniku crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi u tjeku je renoviranje i rekonstrukcija starih zvona i sata koji se nalazi na pročelju zvonika.

Zvona su još uvjek u odličnom stanju, zvuk je jako kvalitetan a izlivena su 1919. godine u Ljubljani. Upravo radimo na rekonstrukciji postolja na kojim se nalaze od postavljanja, zatim slijedi čišćenje zvona, elektrifikacija jer do sada se ručno zvonilo kao i postavljanje mreža kako bi ih zaštitili od golubova koji slijeću u zvonik. U planu je stavljanje u funkciju starog sata koji se nalazi na zvoniku kazali su nam djelatnici specijalizirane firma iz Kaštela koja se bavi isključivo održavanjem zvona.

Novi lastovski župnik don Nikola Majić kazao je da bi radovi trebali biti završeni do petka, a za nedelju 6. listopada planiran je blagoslov zvona i rekonstruirane župne kuće u Donjoj Lastvi.

Radovi na rekonstrukciji zvona koštaju oko 15.000 eura, sredstva je djelimično obezbjedila Kotorska biskupija, donatori i sam župnik.

Crkva Svetog Roka ima jedan od najljepših zvonika u Boki, započeli su je graditi mještani 27.srpnja 1885.god a završena je 31.svibnja 1886.

Više možete poslušati u našoj narednoj emisiji “Tragom Hrvata Boke i događaja” koja je na programu u četvrtak 3.listopada u 13 sati u kojoj ćemo ugostiti novog župnika don Nikolu Majića i poslušati razgovor sa meštrima zvonarima iz Kaštela koji obavljaju težak i specifičan posao.

“Jedan kolega je kazao da se nije nadao da će galebove gledati sa leđa i tako od kampanel do kampanela uzduž Jadrana” kazali su nam meštri iz Kaštela na vrhu zvonika.

Miro Marušić

27.rujna 2013.

Posjet delegacije Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore

dscn1881

U petak, 27. rujna, delegacija iz Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, direktor Fonda Safet Kurtagić, i njegovi suradnici, Denis Sutović i Valerina Dedvukaj,  posjetila je ured Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Donjoj Lastvi.  Delegaciju je primio predsjednik Vijeća Zvonimir Deković. Tijekom posjeta, osim upoznavanja predstavnika Fonda  s aktivnostima i projektima Vijeća u prethodnom razdoblju, najviše se razgovaralo o pisanju i realizaciji zajedničkih projekata svih manjinskih zajednica, posebice onima usmjerenim na pograničnu suradnju sa susjednim zemljama, kako bi se u što većoj mjeri iskoristila sredstva iz pretpristupnih fondova Unije.

23.09.2013.

PREDSTAVLJENA KNJIGA “BAŠTINSKE TEME BOKE KOTORSKE”

DSC_1387

Donja Lastva 23. rujna 2013. (Radio Dux) – „Baštinske teme Boke Kotorske” naziv je knjige autora dr. Vinicija B. Lupisa, koja je prezentirana u ponedeljak u Domu kulture „Josip Marković” u Donjoj Lastvi.

Knjiga je objavljena u nakladi „Gospe od Škrpjela” i Instituta „Ivo Pilar”, a prvi puta je predstavljena publici ljetos u crkvi na svetilištu „Gospa od Škrpjela”.

O knjizi su govorili Ilija Janović-predsjednik Opštinskog odbora HGI i autor, dok je moderator večeri bila profesorica Ana Šarčević.

“Zahvaljujem doktoru Viniciju Lupisu na njegovom radu i bilježenju ovih fakata, kako povijesnih, tako i kulturnih, i dogadjaja koji ostavlja za neka naša buduća pokoljenja.”

Ono što su naši djedi stvorili, ono što su naši oci nastavili raditi i ostavili nama da kolko tolko sačuvamo i zapišemo uradio je dr. Vinicije Lupis znanstvenik istraživač i predsjednika Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar”, podružnica Dubrovnik.

U ovoj knjizi Lupis kroz autorske zapise obradio je zlatarstvo, kiparstvo, slikarstvo, arhitekturu, književnosti i veoma interesantne i značajne eseje koje je uspio sakupiti” – kazao je Janović.

“Danas kada vi sagledate cjelovitost baštine morate biti objektivni. Baština se sagledava u svom, ne trenutnom političkom trenutku, nego u onom razmišljanju vremena kad je nastala. Svakako pitanje autocenzure kod Hrvata jeste da sve što je van granica i medja se zaboravlja. Kniga jest odgovor na tu autocenzuru. Najveća opasnost danas je u otimanju memorije hrvatske baštine.

Ova je knjiga prilog poštovanju nacionalne baštinske cjelovitosti i sagledavanje Boke kotorske kao integralnog hrvatskog kulturnog i duhovnog prostora, koji se sada nalazi izvan granica Hrvatske, poštujući pri tom državu Crna Goru koja je hrvatskoj manjini obezbijedila sva prava ” – kazao je dr. Vinicije Lupis.

Knjiga je kapitalno djelo koje obrađuje dvaesetogodišnje Lupisovo istraživanje kulturne baštine Crne Gore, posebno Hrvatske kulturne baštine. Knjiga je riznica povjesti, povjesti arheologije, povjesti književnosti i zbirke eseja.

Recezenti knjige su eminenti stručnjaci dekan likovne akademije u Splitu dr. sc. Branko Matulić i dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek.

Knjiga “Baštinske teme Boke kotorske” izašla je u nakladi “Gospa od Škrpjela” i Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” na 436 strana, obrađuje teme iz Bokeljske kulturne baštine sa 160 priloga i fotografija.

O manjim mjestima Boke kotorske se manje piše i zna tako da posebna vrijednost ove knjge to što je autor značajni dio posvetio Lepetanima, Gornjoj i Donjoj Lastvi, Tivtu, ne zaobilazi Perast i Kotor ali posebno je značajno što su neke teme po prvi puta obrađene i opisane.U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa Veterani Vazda mladi.

Na kraju književne večeri mještani su uručili poklone kao izraz zahvalnosti za sve što je uradio za župu i njih osobno, lastovskom župniku don Dejanu Turzi, koji odlazi na službu u Sutomore.

U ime Hrvatskoog nacionalnog vijeća Crne Gore, Predsjednik Zvonimir Deković župniku don Dejanu Turzi uručio je ček na 2000€ kao izraz zahvalnosti na vjerničkoj, kulturnoj, ekumenskoj, nacionalnoj razini tijekom obnašanja službe upravitelja župe Sveti Roko u Donjoj Lastvi. Tijekom svoga mandata poduzeo je niz akcija od kojih su neke snažno doprinjele afirmaciji naše vjerničke i etničke samobitnosti. Posebno mu se zahvaljujemo na svemu što je uradio prilikom obilježavanja 600-te obljetnice crkve Blažene djevice Marije u Gornjoj Lastvi- kazao je Deković.

KNJŽEVNO VEČE VIKTORA VIDE U ZAVIČAJU

vikt vida

Tivat, 22. rujna 2013. (Radio Dux) – U povodu stote godišnjice rođenja hrvatskog pjesnika Viktora Vide u nedelju je održana književna večer u Velikoj dvorani Doma kulture ” Josip Marković ” u Donjoj Lastvi.

O njegovu stvaralaštvu govorili su Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, i Boris Domagoj Biletić, pjesnik, urednik i zamjenik predsjednika Društva, koji su tom prigodom predstavili knjigu “Antologija o Viktoru Vidi”, Vlatko Simunović, urednik i izdavač iz Podgorice i mr. Miomir Abović, profesor iz Tivta. Medijator večeri je bio Adrijan Vuksanović.

O Vidinom životu i stvaralaštvu, vezi između Boke, Podgorice, školavanja u Zagrebu i Italiji životu i stvaranja u Argentini kao hrvatski emigrant- govorio je novinar Vlatko Simunović.

“Jedan je od najsugestivnijih i najrepezntativnijih figura hrvatske književnosti dvadesetog stoljeća je svakako pjesnik Viktor Vida. Crna Gora se ponosi činjenicom da je po mjestu rođenja i tematskim uporištima njegovo stvaralaštvo u njegovoj memoriji jednako njegovao svoje dvije domovine.” – kazao je Simunović.

Mr. prof. Miomir Abović analizirao je prozu Vide za koju smatra da je pomalo zapostavljena.

“Vida je i u eseističkoj prozi pjesnik lirik, njegova rečenica je sematički bogata skladna pisana sa sjanim osjećajem za ritam i prelaz iz jedne rečenične cijeline u drugu, što potvrđuje njegov esej “Boka i Bokelji”- kazao je Abović.

Boris Domagoj Biletić, pjesnik, urednik i zamjenik predsjednika Društva hrvatskih pjesnika, predstavio je autobiografske zapise Viktora Vide, stvaralaštvo o proznim zapisima, pjesmama, o tekstovima koji su objavljeni na 39. Krležinom pečatu o tekstovima u Buenos Airesu u medijima “Slobodi” i “Hrvatskim novinama”.

Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, istako je da je knjiga “Antologija o Viktoru Vidi” izašla 2011g. u nakladi Matice hrvatske koja je nakladnik cijelog projekta Stoljeće hrvatske književnosti.

“Slažem se možemo dijeliti Vidin opus na dva dijela pjesnički i prozni ali imamo i autobiografske tekstove, novela “Tajno poslovanje” koja je kafkovski zanimljiva, ostale tekstove možemo svesti pod polemike.

Njegova poezija se dijeli na dva dijela koja je nastala u Hrvatskoj i onu koja je nastajala izvan hrvatskih granica. On je domovini isključvo pisao pjesme.

Pozdravljam inicijativu koja se ovde čula večeras ali veliko je pitanje šta će biti sa prenosom njegovih posmrtnih ostataka u domovinu zbog više faktora koji utječu na tu kompleksnu situaciju.

Ja mislim da je za vas dovoljno da u dvadesetom stoljeću imate pet sajnih imena ljudi iz ovog kraja koji su ostavili Hrvatskoj književnosti neizbrisive tragove, budite samo vjerni u neizbrisivosti tih tragova ovdje u Boki kotorskoj, čuvajte tragove ne samo Viktora Vide već i Vjenceslava Čižeka, Luke Brajinovića, Jeronima Kornera i na Alfirevića koji nije rođen ovdje ali je bio prisutan” – kazao je Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Vidine stihove čitao je Danilo Čelebić, dramski umjetnik i član CNP-a.

U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa “Vetreani vazda madi”.

Organizatori večeri su bili Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvatska građanska inicijativa i Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum”.

Viktor Vida je rođen u Perastu 1913. godine. U Zagrebu je diplomirao povijest južnoslavenske književnosti i talijanski jezik s književnošću. Od 1943. godine radi u Vatikanu i Rimu kao član uredništva Agenzia Giornalistica Italo-Croata. Početkom 1948. seli se u Argentinu, gdje je duhovno slomljen 25. rujna 1960. počinio samoubojstvo.

U svojim dijelima prožima elemente metafizičke i kršćanske orijentacije, nostalgiju za hrvatskom tradicijom kao i težinu emigracije. Pjesnička darovitost, poznanstvo s poznatim europskim književnicima i neprestana nostalgija za rodnom Bokom, utjecali su na njegovo književo stvaralaštvo.

Organizatori književne večeri su Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvatska građanska inicijativa i Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum”.

20.09.2013.

MINISTAR NUMANOVIĆ POSJETIO HNV CG

OLYMPUS DIGITAL CAMERADonja Lastva, 20. rujna 2013. (Radio Dux) – U petak 20. rujna održana je prva sjednica Hrvatskoga nacionalnog vijeća u novome sazivu u prostoriji Tajništva HNV-a u Domu kulture ” Josip Marković ” u Donjoj Lastvi.

Sastanku je nazočio i Ministar za ljudska i manjinska prava Numanović, koji je pozdravio članove vijeća. U razgovoru s predsjednikom Hrvatskoga savjeta Zvonimirom Dekovićem, Numanović je ukazao na značajnu ulogu savjeta u institucionalnom unapređenju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, kao i neophodnoj bližoj suradnji savjeta i resornog Ministarstva

Ministar je skrenuo pažnju da u narednom periodu treba posebno obratiti pozornost da je savjet dužan iskoristi kapacitet, koji im je dao Zakon o manjinskim pravima i slobodama. Numanović je istaknuo da sve manjine u Crnoj Gori trebaju da iskoriste prava, koja su im data, jer svaka manjina to i zaslužuje.

Ministar je rekao da će koliko god je u mogućnosti pomoći savjetu, s nadom da će biti primjer i drugim manjinama, koje se bore za svoja prava. Hrvatsko nacionalno vijeće je zatim nastavilo rad po predviđenom dnevnom redu.

KONCERT NADE BALDIĆ U DOMU KULTURE U DONJOJ LASTVI

FOTO_UZ_TEXTDonja Lastva 10. rujna 2013. (Radio Dux) – Povodom blagdana Male Gospe, krsnoga imena velikog dijela mještana Donje Lastve, u Domu kulture „Josip Marković” u Donjoj Lastvi održan je koncert kotorske sopranistice Nade Baldić.

Vidno raspoložena publika odlično je prihvatila lijepo osmišljen spoj zabavne, klasične i duhovne glazbe. Poštovatelji Nadina topla soprana, nalik Terezinom, imali su priliku da, uz klavirsku pratnju prof. Dejana Krivokapića, uživaju i u nastupima gostiju- mješovite klape „ Vazda mladi- veterani” iz Tivta, vokalnog ansambla „Providenca” iz Kotora i sopranistice Milice Zdravković.

Sopranistica Baldić je pored popularnih pjesama zabavne glazbe, izvela i nekoliko svojih autorskih kompozicija. Koncert je održan pod pokroviteljstvom gospodina Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, i Centra za kulturu Tivat. Koncertu je nazočila i predsjednica HGI-ja i ministrica u Vladi Crne Gore, gospođa Marija Vučinović.

Komentari isključeni za kolovoz-prosinac