srpanj-kolovoz

HRVATSKI ISELJENICI IZ AUSTRIJE I ITALIJE U BOKI KOTORSKOJ

Kotor 20.kolovoza 2012.(Radio Dux)– Hrvatski iseljenici iz Austrije i Italije u organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik hodočastili su o blagdanu Velike Gospe u Zaljev hrvatskih svetaca kako bi sudjelovali u misnom slavlju na otočiću Gospe od Škrpjela.

Don Ante Dragobratović, dobrotski župnik, slavio je svoj jubilej , 25 godina misništva, zajedno sa župnicima kotorske biskupije, i velikim brojem vjernika. Crkveni zbor župe sv. Mateja, dodatno je uveličao proslavu . Hrvati iz Austrije i Italije , zadivljeni ljepotom bokokotorskog zaljeva, poglavito Perastom i Kotorom nisu krili zadovoljstvo. Ovo nije prvi put da su u Boki. Dolazili su i prethodnih godina, tim više što su im obiteljski korjeni iz Škaljara. Iskoristili su prigodu obići grobove svojih predaka. Don Ante Dragobratović ih je primio i pozdravio u svom domu, poželivši im dobrodošlicu i ugodan boravak. Zadovoljni druženjem i zajedništvom sa svojim sunarodnjacima u Boki kotorskoj, poželjeli su doći i dogodine, poneseni snažnim osjećajima svoje hrvatske pripadnosti u duhu katoličke vjere.

Tekst i fotografije: Maja Mozara

  

18.08.2012.

KONCERT KLAPE “PASIKA”

Gornja Lastva, 19. kolovoza 2012. g. (Radio Dux) – Sinoć je u Gornjoj Lastvi održan koncert klape “Pasika” iz Kostanja, kraj Omiša. Organizator ovog lijepog događaja je Kulturno zavičajno društvo “Napredak”. Ispred župne crkve Male Gospe, pod vedrim, ljetnjim nebom, u drevnom ambijentu kamena i masline, smjenjivale su se klapske skladbe oduševljavajući brojne posjetitelje. Čule su se poznate pjesme “Ružo moja crvena”, “Croatio iz duše te ljubim”, “Na omiškoj stini”…, a publika je svaku nagrađivala pljeskom.

Prije samog nastupa klape, u ime organizatora Marija Nikolić je pozdravila nazočne i istakla da je jedan od načina revitalizacije Gornje Lastve i organiziranje kulturnih sadržaja, što Društvo neumorno radi i radit će. Ona je najavila i skori izlazak iz tiska knjigu autora Anđelka Stjepčevića, koja se bavi povješću gornjolastvoskog sela.

Župnik don Dejan Turza izrazi je zadovoljstvo nastupom klape “Pasika” i podsjetio na brojne značajne događaje u Gornjoj Lastvi, pri čemu je najvažnija proslava 600. obljetnice postojanja crkve Male Gospe i posjeta tadašnjeg veleposlanika Svete Stolice u Crnoj Gori msgr. Alessandra D´ Errica. On je gostima iz Kostanja poklonio knjigu-spomenicu, koja je tiskana povodom proslave velikog jubileja gornjolastovske crkve.

Klapa “Pasika” nastala je 1998. godine, njegujući tradiciju crkvenog i pučkog pjevanja. Redoviti su sudionici na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, gdje su osvojili drugu nagradu “Srebreni Leut”.

Naziv klape simbolizira uspomenu njenih članova na djetinjstvo, jer “pasika” je komadić škrte zemlje težačkom rukom otete kamenu, u kojoj najčešće raste loza, poneka maslina ili smokva.

16.08.2012.

PROSLAVLJEN SV. ROKO

DonjaLastva, 17. kolovoza 2012. g. (Radio Dux) – Jučer je proslavljen patron župe Donja Lastva sveti Roko. Veliki broj vjernika okupio se ispred župne crkve, na lastovskoj rivi, na svetoj Misi, koju je predslavio don Ante Dragobratović uz koncelebraciju više svećenika iz Kotorske i Subotičke biskupije. Don Ante, koji ove godine slavi 25 godina svećeništva, je prvu sv. Misu predslavio upravo na blagdan svetog Roka 1987. godine. On je u homiliji podsjetio nazočne na povjesne crtice iz životopisa svetoga Roka i istakao njega kao uzor današnjim kršćanima u življenju Isusovih zapovjedi. Na koncu Euharistijskog slavlja domaćin don Dejan Turza zahvalio se Bogu, subraći svećenicima i svim vjernicima koji su došli slaviti Boga.

Nakon toga počela je procesija svjetla. Ljudi su s upaljenim svjećama u ruci, za križem na čelu mimohoda, uz pjesmu i molitvu, krenuli u procesiju ulicama Donje Lastve, da bi na kraju došli opet u crkvu, gdje su pred oltarom ljubili svečeve moći. Ova dojmljiva pobožnost višestruko je znakovita i nadahnjujuća, pokazuje čovjeku da hodeći putevima svakodnevnice nosi Kristovo svjetlo i ide za spasonosnim križem ka konačnom ispunjenju svoga bića, koje mu može dati samo Bog.

U zabavnom dijelu programa nastupili su tamburaši Slavonska zora iz Vinkovaca.

Pored velikog broja vjernika i turista jučerašnjoj proslavi svetoga Roka nazočili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum” Zvonimir Deković, predsjednik OO HGI-a Kotor Josip Gržetić i dr.

Sveti Roko rođen je u 1295. godine u Montpellieru, u južnoj Francuskoj. Potjecao je iz bogate obitelji, otac mu je bio grof. Njegovi roditelji dugo nisu mogli imati poroda. Molili su, postili, zavjetovali se i Bog im je dao sina. Međutim, sveti Roko u ranoj dobi ostao je bez roditelja. Zaljubljen u Boga prodao je sva svoja dobra, novac dao siromasima i uputio se ka Rimu, žarko željeći nasljedovati Isusa Krista. Na svojem putu ka Vječnom gradu zaustavio se u jednoj bolnici gdje je pomoga okuženim bolesnicima. Uz Božju pomoć nekolicinu je i izliječio. Tijekom svojeg hodočašća nesebično i hrabro stavljao se u službu oboljelim. Međutim, ubrzo se Roko razbolio od kuge. Građani su ga iz straha prognali iz svog grada i on je bio odbačen. Onima kojima je do juče pomogao sada su ga se odrekli. No, on nije očajavao. Sklonio se u jednu šumu i ondje hranio biljem, uzdajući se u Božju providnost, koja mu je poslala psa za hranitelja. Pas mu je svakodnevno donosio komad kruha i tako ga održavao u životu. Talijanski patricij Gottardo Pallastrelli, koji nije bio čovjek duboke vjere, našao je bolesnog Roka u šumi i upusti se s njim u razgovor. Svetac ga je izuzetno dojmio. Pallastrelli se pod njegovim utjecajem obratio, prihvatio ga i njegovao dok Rok nije ozdravio. Zadobivši zdravlje, Rok se vratio u svoj zavičaj, ali njegovu trpljenju još nije bio kraj. Iscrpljen od teške bolesti, bio je posve izobličen tako da ga nisu mogli prepoznati. Uhvatili su ga te zatvorili. U zatvoru je proveo pet godina. Tada ga je još jedanput pohodila kuga. Svećeniku, koji mu je podijelio svete sakramente, otkrio je tko je. Svetac je umro 16. kolovoza 1327. godine. Njegov grob postao je mjesto velikih čuda i ozdravljenja.

Sveti Rok je zaštitnik protiv kuge, što je također veoma pridonijelo njegovu štovanju i slavi. Samo u Italiji podignuto mu je u čast oko 3.000 crkava, kapela i oratorija. Štovanje se sveca proširilo praktično po cijeloj Europi. Na selima su ga seljaci zazivali u pomoć protiv bolesti domaćih životinja i u raznim prirodnim katastrofama. U vinorodnim krajevima zazivaju ga u pomoć protiv filoksere. Sveti Roko je i zaštitnik hodočasnika. Svečevo su štovanje širili naročito franjevci i kapucini. Papa Grgur XIII. unio je ime Sv. Roka u Rimski martirologij, što je kasnije potvrdio i Urban VIII.

15.08.2012.

VELIKA GOSPA 

Boka kotorska, 16. kolovoza 2012. g. (Radio Dux) – Jučer je Crkva proslavila svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice na Nebo, u puku poznatu Veliku Gospu. Svete Mise služene su, pred velikim brojem vjernika, diljem Kotorske biskupije, a najsvečanije je bilo u Gospinim svetištima Gospe od Milosti i Gospe Ratačke, gdje su služene jutarnje sv. Mise, dok je centralni događaj bio na Gospi od Škrpjela. U drvenom peraškom svetištu sv. Euharistijsko slavlje predvodio je don Ante Dragobratović, koji je ujedno proslavio i 25 godina svećeništva. On je slavio srebrnu sv. Misu uz koncelebraciju više subraće svećenika.

Na tivatskom otoku Gospe od Milosti sveto Euharistijsko slavlje predvodio je msgr. Ratko Perić, biskup mostarski u zajedništvu s više svećenika.

Svetkovina Velike Gospe je državni blagdan u Hrvatskoj, Austriji, Belgiji, Čileu, Francuskoj, Grčkoj, Gvatemali, Indiji, Italiji, Kamerunu, Libanonu, Litvi, Malti, Mauricijusu, Obali Bijelokosti, Sejšelima, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji i Španjolskoj.

Kako je bilo jučer u Gospinim svetištima naše biskupije možete pogledati na fotografijama.

Marija je uznesena na Nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu Uznesenju na Nebo, proglasio je papa Pio XII., 1950. godine. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Evropi i Južnoj Americi.

15.08.2012.

OBITELJSKO HODOČAŠĆE GOSPI RATAČKOJ

Ratac, 15. kolovoza 2012. g. (Radio Dux)– Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, organizirano je po prvi put u Kotorskoj biskupiji, obiteljsko hodočašće Gospi Ratačakoj. Na temeljima drevne benediktinske opatije na Ratcu okupio se veliki broj vjernika, kako iz Kotorske biskupije, tako i iz Barske nadbiskupije, kako bi proslavili Veliku Gospu. Sveto Euharistijsko slavlje predvodio je don Dejan Turza uz koncelebraciju don Siniše Jozića i domaćina don Nikole Majića. Don Dejan je u propovjedi naglasio: “Došli smo se moliti našoj Nebeskoj Majci za obitelji. Život nosi razne poteškoće, ali mi u svakodnevnom životu osjećamo nazočnost i brigu Blažene Djevice Marije za nas, svoju djecu. Ona želi biti ta koja će isprositi milost našim obiteljima. Slijedeći Mariju i mi postajemo male Marije, oni koji donose isusa u naše obitelji i društvo u kojem živima.”

Na koncu sv. Mise domaći župnik don Nikola Majić, zahvalio se hodočasnicima, poklonivši im krunice.

Ratačka se sv. Marija u povijesnim se dokumentima spominje kao opatija, dakle zajednica koja već ima svoju moć i značaj jer ima svoga opata, godine 1247. Sve do tada bila je to Opatija sv. Mihaela arkanđela kao i Benediktinske opatije u Stonu i na Prevlaci u Tivatskom zaljevu. Kult sv. Mihaela širi se na početku širenja kršćanstva a za vrijeme pape Gelazija (492. – 496.) širi se Italijom a na našu obalu prenose ga benediktinci u XI. stoljeću iz San Micaele di Monte Gargano. Na istom mjestu gdje se nalazi Opatija sv. Mihaela postojala je starija monaška zajednica o čemu svjedoče kasnoantički arhitektonski ostaci iz V. i VI. stoljeća. Titul Opatije se mijenja u XIII. stoljeću dolaskom ikone sv. Marije u Ratac, čije je štovanje naglo raslo da bi vrlo skoro bila široko poznata.

Od tada je njen značaj na ovim prostorima neprekidno jačao i u XV. stoljeću dostigao svoj najviši stadij.

14.08.2012.

“BOKA KOTORSKA – OD KAMPANELA DO KAMPANELA”

KOTOR, 15. kolovoza 2012. (Radio Dux) – Knjiga Slobodana Prosperovog Novaka “Boka Kotorska – od kampanela do kampanela” predstavljena je sinoć u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju, u organizaciji Ekumenskog centra “Don Branko Sbutega”.

Knjigu kao i samog autora brojnim nazočnima predstavio je Anton Sbutega, veleposlanik Crne Gore pri Svetoj Stolici, a pomoćnica ministra kulture Crne Gore Dragica Milić kazala je kako su knjigu zajednički financirala ministarstva kulture Hrvatske i Crne Gore “i rezultat je uspješne suradnje”.

Autor knjige, Slobodan Prosperov Novak govorio je o danima provedenim u Boki koja ga je uvijek inspirirala i koju doživljava svojim zavičajem, te o druženju s don Brankom Sbutegom. “Često, boraveći u Boki, još kao mlad imao sam prilike susresti se s don Nikom Lukovićem, monsinjorom Gracijom Brajkovićem i don Brankom Sbutegom i to su moji susreti s Bokom, to su osobe od kojih sam učio, koje su mi pomogli da upoznam Boku kroz njenu povijest, književnost, arhitekturu”, kazao je Novak.

“Boka Kotorska – od kampanela do kampanela” predstavlja putopis od mjesta do mjesta, od kampanela do kampanela, kroz koji Novak kao stalnu vertikalu prostora prepoznaje i opisuje upravo zvonike koji svoj glas pronose podjednako poviješću i sadašnjošću. Slobodan Prosperov Novak grupira važna pomorska mjesta i gradove Boke kotorske i širega Crnogorskog primorja te pokazuje kako se taj istodobno zatvoreni i otvoreni povijesni prostor mijenjao zajedno s poviješću svijeta s kojim je bio u stalnom doticaju. Posebnu pozornost Novak posvećuje hrvatskom, odnosno katoličkom elementu Boke kotorske, čiji su moreplovci, knezovi, gospoda i sveci utkali Bokokotorski zaljev na raznolike karte svijeta.

Slobodan Prosperov Novak piše o prvim stanovnicima Boke kotorske, antičkom Risanu, Kotoru, katedrali svetoga Tripuna, Pavlu Butorcu, Crkvi Svete Marije s grobnicom mistične blaženice Ozane, Vasku Lipovcu, manjim romaničkim kotorskim crkvicama, gotičkom reljefu u gradskim vratima te ostalim kotorskim crkvama, Ivanu Boni Bolicisu, palačama kotorskih patricija, pjesniku Viktoru Vidi, Bokeljskoj mornarici, otočićima bokokotorskog fjorda, Perastu kao kolijevki bokeljskih pomoraca, njegovim crkvama, arhivu i umjetničkim zbirkama brojnih obitelji, pjesmaricama dobrotskih mornara, crkvi svetoga Eustahija u Dobroti, don Branku Sbutegi, Prčnju, manjim naseljima Bokokotorskog zaljeva, Herceg-Novom i Leopoldu Bogdanu Mandiću čudotvorcu, Tivtu, Bogdašićima.

Slobodan Prosperov Novak (1951.) redoviti je profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu. Autor je više knjiga posvećenih starijoj hrvatskoj književnosti.

Bio je dugogodišnji predsjednik Hrvatskog PEN-a (od 1990. do 2000.) pa je sa suradnicima 1993. u Dubrovniku organizirao 59. svjetski kongres PEN-a. Godine 1998. osnovao je Mediteranski institut Grga Novak na Hvaru.

Od 2001. predaje južnoslavensku filologiju na odsjeku za slavistiku Sveučilišta Yale u New Havenu, SAD. Profesor je hrvatske književnosti na Sveučilištu u Splitu i predavač na tamošnjim odsjecima talijanistike i anglistike.

Priredio je brojna izdanja hrvatskih pisaca, autor je niza sveučilišnih i školskih hrestomatija, a ostvario je i niz multimedijalnih projekata, među kojima su najvažnije kazališne predstave “Ecce homo” i “Kako bratja prodaše Jozefa” na Dubrovačkim ljetnim igrama 1985. i 1990.,te velika izložba “Gundulićev san” 1989. u Muzejskom prostoru u Zagrebu.

Među mnogobrojnim objavljenim knjigama izdvajamo: “Dubrovački eseji i zapisi”, “Teatar u Dubrovniku prije Marina Držića”, “Vučistrah i dubrovačka tragikomedija”, “Komparatističke zagonetke”, “Zašto se Euridika osvrnula”, “Planeta Držić, “Dubrovnik iznova”, “Kad su đavli voljeli hrvatski”, “Hrvatski pluskvamperfekt”, “Figure straha”, “Povijest hrvatske književnosti” (tri sveska), “Kratka povijest avanturizma”, “Zlatno doba”, “Povijest hrvatske književnosti” …

Audio: Dragica Milić pomoćnica ministra kulture CG

Audio: Anton Sbutega veleposlanik CG pri Svetoj Stolici

Audio: Prof. Slobodan Prosperov Novak

22.srpnja.2012.

FAŠINADA

Perast 23.srpnja 2012.(Radio Dux) – Pučka fešta tradicionalna Fašinada održana je u nedjelju 22. srpnja u zalaz sunca u čast Gospe od Škrpjela. Na taj dan 1452. godine braća Mortešić su na hridi u moru pronašli ikonu Bogorodice. Peraštani su poslije ovog događaja počeli gradnju otoka i crkve na hridi, nasipajući kamenje i potapajući brodove kako bi sagradilo otok.

U čast Gospi, svakog 22. srpnja barke povezane, okićene jablanovim granama i napunjene kamenjem u kojima su u prvoj barci župnik peraški i predstavnici Bokeljske mornarice, pjevaju Bugarštice veslajući prema otoku. Uz zvona crkve kada stignu ispred školja kamenje se baca u more, tako je bilo i juče po 560. put.

Nakon Fašinade u Pomirbenoj dvorani Svetišta Gospe od Škrpjela otvorena izložba slika Željka Brguljana i Borisa Dragojevića, a najboljim jedriličarima 10. Međunarodnog Fašinada kupa – Perast 2012. podjeljene su nagrade i Veliki prelazni pehar “Fašinada kup”.

17.-19.srpnja 2012.

KONGRES O NACIONALNIM MANJINAMA

Miločer, 21. srpnja 2012. g. (Radio Dux) – U Miločeru je od 17. do 19. srpnja održana konferencija na temu “Zaštita prava manjina s posebnim osvrtom na osnaživanje manjinskih vijeća”. Organizator ovog događaja je Ministarstvo za manjinska prava Vlade Crne Gore u suradnji s Centrom za ljudska prava Pravnog fakulteta sveučilišta Crne Gore u Podgorici. Sudioništvo u konferenciji uzeli su svi predstavnici manjina u Crnoj Gori, a Hrvate su predstavljali, ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore predsjednik Miroslav Franović i Selma Krstović, dok ispred Hrvatske građanske inicijative bili su Zvonimir Deković i Adrijan Vuksanović. U jednom dijelu programa sudjelovale su i predsjednica HGI-a Marija Vučinović i zastupnica u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević.

Kongres je okupio eminentne znanstvenike iz oblasti prava manjina. Među njima bili su prog. dr. Siniša Tatalović, mr. Siniša Bjeković, mr. Nenad Koprivica, dr. Aleksandar Vujić, dr. Igor Lakić i dr.

14.srpnja 2012.

KONCERT DUBROVAČKOG GUDAČKOG KVARTETA U GORNJOJ LASTVI

Gornja Lastva, 15. srpnja 2012. g. (Radio Dux) – Sinoć je u Gornjoj Lastvi, u drevnoj crkvi Male Gospe održan koncert Dubrovačkog gudačkog kvarteta, u organizaciji Kulturnog zavičajnog udruženja “Napredak”. Ljubitelje glazbe pozdravio je upravitelj župe don Dejan Turza, koji se zahvalio organizatorima, istakavši njihove brojne aktivnosti na oživljajavnju gornjolastovskog sela, pri čemu je sudioništvo uzeo i crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš. Također, župnik se kratko osvrnuo i na bogatu povjest crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, čija je 600. obljetnica proslavljena prije dvije godine, kada je tadašnji apostolski nuncij za Crnu Goru i BiH msgr. Alessandro D’ Errico predvodio sv. Misno slavlje. Don Dejan Turza je glazbenicima poklonio Spomenicu, koja je tiskana prigodom velikog jubileja crkve u Gornjoj Lastvi, a čiji je jedan od autora Dubrovčanin Vinicije Lupis, voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta Ivo Pilar iz Zagreba.

Marija Nikolić iz Kulturnog zavičajnog društva “Napredak”, izrazila je zadovoljstvo što su dubrovački glazbenici nastupili u Gornjoj Lastvi. “Ideja je da se ovakvi koncerti tijekom ljeta priređuju i nadamo se da će ih još biti u naredna dva mjeseca”

Na programu sinoćnjeg koncerta bila su djela Pachelbela, Sorkočevića, Mozarta, Tchaikovsky, Brkanovića, Faure, Brittena, Sulivana.

Dubrovački gudački kvartet osnovan je 1970. godine. Od njegovog osnutka do danas u ovom kvrtetu svirali su ponajbolji dubrovački gudači, nasljeđujući tradiciju dubrovačke violinske škole još od vremena Luke Sorkočevića. U svom repertoaru izvode i brojna djela hrvatskih skladatelja, kako starijih, tako i suvremenijih.

  

13.07.2012.

ODOM RADOSTI U 11.”DON-BRANKOVE DANE MUZIKE”

Autor: Radio Kotor
Zvonima katedrale i svečanim koncertom povodom Dana državnosti, sinoć na trgu ispred katedrale Sv. Tripuna počeli su 11. “Don-Brankovi dani muzike” u okviru Internacionalnog festivala “Kotor Art”. Pored himne Crne Gore, po prvi put, u svjetlu odluke o početku pristupnih pregovora naše zemlje i Evropske unije, začula se i “Oda radosti” kao himna Evrope.
Prisutne je u ime grada domaćina najprije pozdravila gradonačelnica koja je govorila u značaju ove međunarodnog festivala za kulturni život grada i zemlje. “Od samog osnivanja ovaj muzički festival značajno je obilježila kotorsku kulturnu scenu, stekla zavidan renome ne samo u crnogorskim okvorima nego i u zemljama u regionu, pa i na širem prostoru. Visoki umjetnički dometi manifestacije rezultat su nastupa istaknutih svjetskih umjetnika te izuzetnog bogatstva i raznovrsnosti muzičkog programa što nas, prema najavama organizatora, očekuje i narednih dana” – rekla je gradonačelnica Ćatović i dodala: “Ne samo Kotorani i Bokelji, već i svi ljubitelji umjetnosti, prisjetiće se večeras i tokom sljedećih festivalskih dana izuzetnog čovjeka, vrsnog intelektualca i erudite don-Branka Sbutege. Svoj neizbrisiv trag don-Branko je ostavio u imenu i srži Kotor Arta, kao jedan od njegovih osnivača i počasni predsjednik ove manifestacije. Uz don-Brankove nenadmašne opservacije u muzici, slikarstvu, religiji, politici, ljudima, sjećanje na ovog čovjeka otvorene duše, izuzetnog znanja i nepresušnog entuzijazma daće posebnu notu predstojećim koncertima na muzičkim scenama našeg drevnog grada. Sa željom da koncerti vrhunskih majstora probude u vama ljepotu i podstaknu vas na dobro, koristim priliku da svim građanima Kotora i Crne Gore čestitam 13.jul – Dan državnosti”.
Predsjednik “Kotor Arta” ministar Branislav Mićunović građanima je čestitao praznik podsjetivši na važnost ovog međunarodnog festivala za Crnu Goru i region. “Ponosan sam što mogu da vas pozdravim ovog prekrasnog dana, ali sam ponosniji što imam čast da to učinim iz ovog grada, koji kao rijetko koji grad pripovijeda istoriju naše kulture. Dvije hiljade i petsto godina kulturnog kontinuiteta, od ilirske do rimske kulture, od postrimske do venecijanske, od napoleonske do austrougarske pa sve do slovenske – ovaj grad je uvijek bio laboratorija ljepote. Kotor je svjedok da prožimanjem snage umjetnosti i kulture čovjek uspijeva da svršeno odgovori skladu prirode. Ovi uzbudljivi bedemi objedinjuju rezultate kulturnog dijaloga jednog polisa koji ima istoriju dugu koliko i naša civilizacija. Ovi bedemi pokazuju da je moguće ostvariti utopiju i otjelotvoriti je u kamenu kao što to dokazuje kamen Perastre – Perasta i desetine bisera u zalivu Boke. Dokazuju to i čempresi čiji vrhovi nam pokazuju zvijezde Perasta” – rekao je ministar Mićunović i dodao: “Unesko nas opominje da čuvamo ove kulturne ljepote i ovo more i ove divne crne planine koje nas okružuju. Unesko je čak četvrtu godinu pokrovitelj Kotor Arta što je rijetkost. Zato ćemo i dalje se boriti za Kotor Art, da bude jedan od važnih svjetionika Mediterana, jer on nije ništa drugo do svjetionik kulture, ljubavi i mašte i on će osvijetliti, sigurni smo u to, cijelo Sredozemlje”.
Sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Alekseja Šatskog nastupili su prvi violončelista svijeta Miša Majski, violinistkinja Sarm Kim iz Južne Koreje i crnogorski pijanista Ratimir Martinović, a na programu su bila djela Betovena i Dvoržaka.
Podsjetimo, Don Brankovi dani muzike će trajati do 13. avgusta.

ETNOGRAFSKA ZBIRKA OBITELJI RADIMIR

Kotor 13.srpnja 2012.(Radio Dux)– U porodičnoj kapeli crkvi Svetog Mihovila u Dobroti sinoć je otvorena etno izložba dobrotskih starina zbirke Zorana Radimira. Otvarajući izložbu prof. dr Milenko Pasinović je kazao da kroz izložbene exponate se želi prikazati bogato nasleđe Dobrote kroz stoljeća, u vrijeme kada posledice globalizacije i imigracije sve više potiskuju to nasleđe neshvatajući da na njemu počiva sadašnjost i budućnost turizma.

U Radimirovoj zbirci, čija obitelj živi u Boki od 1582 godine, nalazi se vrijedni predmeti obiteljske zbirke iz perioda od 16. do 20. stoljeća, komadi dobrotske čipke, stari alati, posuđe, muzički instrumenti, nošnje, starinska pomorski instrumenti, karte i religijski predmeti.

“Ovom izložbom želim predstaviti bogato etnografsko nasleđe moje obitelji kroz kolekciju raznih predmeta koju sam sakupljao, konzervirao i restaurirao u jednom dužem vremenskom periodu. Bilo je teško u ovom malom prostoru crkve Svetog Mihiovila opredjeliti se za izbor predmeta koji će biti izloženi ali u tome su mi pomogli etnolozi Pomorskog muzeja. Ovom izložbom želim da u turističkoj sezoni predstavim nasljeđe i predmete koji su bili u svakodnevnoj upotrebi u Dobroti i Boki “- kazao je za naš radio Zoran Radimir.

Uz klapu “Bokeljski mornari” i stihove pjesnikinje Dubravke Jovanović, na pjeni od mora, izložba je dobila jednu posebnu notu, gdje su brojni gosti i turisti uživali u jednoj Bokeljskoj noći.

Audio: Zoran Radimir

Audio: Prof dr. Milenko Pasinović

 Fotografije možete pogledati na stranicama Radio Dux-a

POETSKO GLAZBENA VEČER HRVATA CRNE GORE U KNEŽEVU DVORU

Dubrovnik 4.srpnja 2012.(Radio Dux) – U Kneževu dvoru u Dubrovniku početkom srpnja održana je „Poetsko glazbena večer Hrvata Crne Gore”. Da zaljev hrvatskih svetaca obiluje brojnim glazbenim talentima dokazali su mladi glazbenici iz Kotora :Tamara Jovičević, Paola Mitrović, Andrea Orlando, Andrea Petrović, Anita i Jelena Popović, Dora Škapul, te crkveni pjevački zbor „Sveti Tripun” sa svojim dirigentom Nikolom Čučićem.

Izvrstan glazbeno poetski događaj uz brojnu dubrovačku publiku, pratili su uvaženi gosti iz Crne Gore, veleposlanik RH u Crnoj Gori Petar Turčinović, generalni konzul RH u Kotoru Božo Vodopija , konzulica I razreda Katja Žarnić, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina CG Derviš Selhanović, djelatnik IPA Prekograničnog programa Hrvatske i Crne Gore Damir Fak, te predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Miroslav Franović.

Okupljene uzvanike, domaćine i goste pozdravio je dr. Derviš Selhanović istaknuvši među ostalim da sve ono što je dobro postoji u kulturi, te da je multikulturalnost jedna od odrednica Crne Gore koja se afirmira kroz sve manjinske narode na tom prostoru. Također je istaknuo da upravo Hrvati daju izuzetan značaj kulturi i tradiciji te da obogačuju multikulturalnost Crne Gore. Izrazivši zadovoljstvo zahvalio je domaćinima i organizatorima na uspješnoj suradnji.

Preludij i Allegro, Kreislera-Pugnanija na samom početku izvele je Dora Škapul na violini u pratni svoje profesorice klavira Tamare Jovićević. Chopinovu Etidu op. 25 br. 12 na klaviru je izvle Paola Mitrović, dok su Dopplerovu Mađarsku pastoralnu fantaziju odsvirale Andrea Petrović na flauti i Andrea Orlando na klaviru.

Tijekom večeri, renomirana dubrovačka dramska umjetnica Glorija Šoletić, čitala je djelove poezije i proze kotorskih autora, s početka 16 st. do današnjih dana, Ivana Bona-Bolice, Dominika Cecića, nadbiskupa Vicka Zmajevića, Andrije Balovića, Frana Alfirevića te Viktora Vide.

Violinistice sestre Popović, Jelena i Anita nadahnuto su odsvirale Allegro moderato, J.K.V. Kalivode.

Na samom kraju večeri djela Mozarta, A. Brucknera i R. Filke otpjevao je Crkveni zbor „Sveti Tripun” iz Kotora u pratnji Tamare Jovićević na orguljama , pod ravnanjem Nikole Čučića, voditelja i dirigenta.

Uz izvrsno muziciranje talentiranih umjetnika iz Boke kotorske, u sklopu „ Poetsko-glazbene večeri Hrvata Crne Gore” , druženje sunarodnjaka iz Hrvatske i Grne Gore nastavljeno je u ugodnom raspoloženju i nakon koncerta ,u atriju Kneževa dvora, te ugodnom večernjom šetnjom Stradunom.

Organizatori ovog kulturnog događaja su Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Grad Dubrovnik, Dubrovačke knjižnice i Hrvatska matica iseljenika iz Dubrovnika.

Maja Mozara

2.07.2012.

“IME ZNAK ŽIVOTA”

Donja Lastva, 2. srpnja 2012. g. (Radio Dux) – Jučer je u donjolastvoskom Domu kulture “Josip Marković”, održana promocija knjige “Ime znak života”, profesorice Gracijele Čulić. Pored autorice, na književnoj večeri govorio je i mr. Miomir Abović, profesor književnosti. Organizator ovog značajnog kulturnog događaja je Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum”.

Lingvista, profesor Abović je u svom obraćanju publici istakao: “Knjiga profesorice Čulić je pisana stručnim jezikom lingivstike, ali istovremeno i jezikom koji je sasvim razumljiv i prosječnom čitaocu, tj. laiku iz oblasti onomastike. Ona može biti zanimljiva svima, ali zbog svoje specifične tematike ona će ipak biti zanimljiva čitaocima s područja Boke kotorske.”

Autorica je zahvalila svima koji su došli na promociju knjige i između ostalog je rekla: “Ova knjiga je knjiga lingvističkih eseja. Ona obrađuje onomastiku. Onomastika je nauka zrele lingvistike. Ona objašnjava imena stvari, lica, rijeka, planina, krajeva, itd.”

Ova vrijedan knjiga se bavi nastankom i značenjem mnogih imena vezana za područje Boke kotorske, što je čini posebno zanimljivom i korisnom.

Među posjetiteljima na sinoćnoj promociji bili su i predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, predsjednik Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative u Kotoru Josip Gržetić, predsjednica Hrvatskog građanskog društva, podružnice Tivat Ljerka Sindik, predsjednik Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum” Zvonimr Deković, kao i predstavnici mladih Hrvatske građanske inicijative.

Komentari isključeni za srpanj-kolovoz