Glazbeni susret kotorskih mladih glazbenika i pjevačkog zbora”Stella Maris” iz Hvara

 

stela-maris-3

Hrvatsko građansko društvo upriličilo je program pod nazivom “Muzičko druženje” u Kotoru, u sklopu gostovanja pjevačkog zbora “Stella Maris Hvar” iz Hvara.

Ispred katedrale Svetog Tripuna, u subotu, 11 veljače, u 12 sati nastupili su pjevački zbor ” Stella Maris” i kotorski mladi glazbenici i zborovi: Dječiji zbor Hrvatskog kulturnog društva Tomislav – „Leptirići“, zbor Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“, zbor muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora i mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva Crne Gore „Tripo Tomas“.

U inspirativnom ambijentu, ispred katedrale Svetog Tripuna, posjetitelji su imali priliku uživati u glazbi zborova iz Kotora i Hvara, kao i mandolinskog orkestra iz Kotora koji su se predstavili kroz dio svog bogatog opusa.

Mladi pjevači zbora Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote, sa voditeljicom Vesnom Ivanović i korepetitoricom Dušicom Ćetković, svojim izvedbama darivali su gostima iz Hvara djelić čarobne Boke i poruku jednakosti, zajedništva i ljubavi.

Pjesmu naših krajeva donijeli su i članovi  zbora muzičke škole „Vida Matjan“,iz Kotora,  sa dirigenticom Ksenijom Đuričković.

U duhu bokeljske glazbene tradicije, goste iz Hvara i prisutne pozdravili su i članovi mandolinskog orkestra Hrvatskog građanskog društva „Tripo Tomas“, pod ravnateljstvom Iva Brajaka.

Dječiji zbor Hrvatskog kulturnog društva Tomislav –„Leptirići“ sa voditeljicom Nadom Baldić, izvedbom dijela iz svog bogatog repertoara upotpunili su sliku stoljetne kulture i tradicije Boke i grada Kotora.

Nakon glazbene dojmljive slike grada Kotora i Boke kojom su talentirani mladi kotorski glazbenici ispunili trg, nastavljena je šetnja u duhu hvarske pjesme sa zborom Stella Maris.

Ljepote glazbene baštine otoka i zemlje iz koje nam dolaze otkrivali su članovi zbora mozaikom svoga repertoarskog koncepta.

Po završetku koncerta prigodnu riječ zahvale uputila je voditeljica zbora Vinka Šurlin koja nije skrivala oduševljenje nastupom i susretljivošću domaćina.

Nakon glazbenog darivanja članovi zbora su, u znak zahvale i želje da svojim dolaskom donesu i djelić tradicije i autentičnosti otoka Hvara, okuse otočkih vina i domaćih proizvoda, mirise lavande, ružmarina i kadulje, uručili domaće proizvode otoka Hvara Hrvatskom građanskom društvu.

Prigodom razmjene poklona, u ime organizatora Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, dopredsjednica Dijana Milošević se zahvalila svim sudionicima na muzičkom ugođaju i uručila prigodne poklone zboru, u znak još jedne započete suradnje Hrvatskog građanskog društva sa hvarskim kulturnim i glazbenim udrugama.

Posjetom i gostovanjem pjevačkog zbora Stella Maris Hvar doživjeli su Kotorani otok Hvar i otočane u svijetlu bogate duhovne tradicije, glazbe i kulturnog nasljeđa, otočnih tradicionalnih proizvoda i veselog mediteranskog duha otočana.

O ZBORU “STELLA MARIS HVAR”

Zbor “Stella Maris Hvar” je dio većeg Glazbeno-scenskog udruženja “STELLA MARIS HVAR” pri kojem djeluje još i dječji zbor Stellice i nekoliko dramskih skupina.

Udruženje je službeno registrirano 2004., ali neslužbeno djeluje skoro već 20 godina.

Zbor od osnutka vodi maestra Vinka Šurlin koja često uglazbljuje pjesme otočkih pjesnika u dijalektu i aranžira ih upravo za ovaj zbor, koji djeluje 8 godina gostujući po otoku Hvaru, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj i u Italiji.

Zbor broji 20 članova, a izvodi raznolik repertoar; duhovnu, klasičnu, crnačku duhovnu, zabavnu glazbu, gospel, razne obrade popularne glazbe te autorske skladbe na dijalektu.

D.M.

Postano u Uncategorized. Komentari isključeni za Glazbeni susret kotorskih mladih glazbenika i pjevačkog zbora”Stella Maris” iz Hvara