Laureat među prijateljima

2.druºenje u Baru

Na prvi dan proljeća, u subotu, 21.03. u lijepom prostoru Gradskog restorana, članovi Podružnice Hrvatskog građanskog društva Crne Gore u Baru imali su čast i zadovoljstvo ugostiti svojeg dugogodišnjeg prijatelja iz Kotora Darija Musića i njegovu  suprugu Miru, a u povodu dodijele visokog odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske  Ive Josipovića. Naime, Dario Musić je prije 12 godina (2003.) od strane čelništva ove najveće i najuspješnije nevladine organizacije sa hrvatskim predznakom u Crnoj Gori imenovan koordinatorom za Bar kako bi pomogao osnivanju ogranka, tj. Podružnice HGD CG u ovom drevnom i lijepom gradu. Uz njegovu, kao i pomoć lokalnih inicijatora ove ideje, za relativno kratko vrijeme u Podružnicu HGD CG učlanilo se preko 130 članova iz svih krajeva Opštine Bar (Sutomore, Brca, Šušanj, Zupci, Šestani, Polje, Popovići, Marovići, Sustaš, Tomba, Mirovica, Zaljevo, Stari Bar, Novi Bar – Topolica).

Zahvaljujući njegovoj ogromnoj kreativnoj i radnoj energiji , te osnivača barske Podružnice, u proteklih 12 godina realizovano je bezbroj  izuzetno kvalitetnih kulturnih programa (koncerti, izložbe slika i fotografija, pozorišne predstave, štampanje knjiga i brošura, promocije knjiga i časopisa, tribine, naučni skupovi, hodočašća, edukativna putovanja,…). U svim ovim programima sudjelovali su mnogi izuzetni umjetnici, naučnici, publicisti, najviše iz Hrvatske i Crne Gore, ali i drugih zemalja.

Pored Bara, Dario Musić je kao jedan od osnivača HGD CG svojim radom i ugledom dao nemjerljiv doprinos realizaciji velikog broja izuzetnih kulturnih projekata ove NVO i na području Kotora i cijele Boke i skupa sa Nikolom Bukilicom predsjednikom Skupštine Opštine Kotor dao osobiti doprinos u uspostavi mostova povijerenja, mira, suradnje i prijateljstva dvaju naroda i država Republike Hrvatske i Crne Gore i izgradnji suverene hrvatske države, te promociji vanjskopolitičkih interesa Republike Hrvatske u Crnoj Gori i svijetu.

Zbog svega toga, obojica su dobila visoko priznanje, odlikovanje „Reda Ante Starčevića“ koje je dodijelio doskorašnji Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. Ovo izuzetno priznanje koje je, ponovo naglašavamo, doista otišlo u prave ruke, dvojici laureata je dodijeljeno u Gradskoj vijećnici u Dubrovniku 05.03.2015. Odlikovanja je u ime Predsjednika Republike Hrvatske dodijelio njegov opunomoćeni izaslanik g-din Nikola Pavlović.

Vijest o više nego zasluženom visokom hrvatskom državnom odlikovanju iskreno je obradovala prijatelje i saradnike Darija  Musića, kako one u Boki i Baru, tako i one širom Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja. To je i bio povod da Dario  sa suprugom podijeli zadovoljstvo dodijeljenog priznanja sa svojim barskim prijateljima. Susret je protekao u izuzetno lijepoj i srdačnoj atmosferi, a tom prilikom razmijenjeni su i simbolični pokloni. Uz srdačne čestitke Dariju  Musiću na ovom vrijednom odličju, za nadati se da će u njegovoj realizaciji uslijediti čitav niz novih sjajnih projekata HGD CG iz oblasti kulture, čemu će i barska Podružnica ove NVO dati svoj značajan pečat.

Postano u Aktivnosti HGD. Komentari isključeni za Laureat među prijateljima