Protesni dopisi povodom organiziranja Karnevalskih svečanosti u Korizmi

korizma

 Reagiranje Kotorske biskupije:
“I ove godine, gotovo isto kao i više godina ranije, kotorski se karneval pod sloganom: Tradicionalni zimski održava kad mu nije vrijeme. Ova ga činjenica sasvim sigurno ne definira kao tradicionalni već više jedinstveni nego rijetki.
Organizatori su ovim činom pomiješali dvije latinske riječi, jedna glasi: Trado, tradidi, traditum, a to znači netkome nešto predati-predaja. Druga je riječ: Traditor, traditoris, što znači izdajica. Ove dvije riječi mogu zajedno postati rečenica koja bi glasila: Izdajice tradicije!
Prvo, jer se karneval ne održava kada mu je vrijeme. Drugo, jer se govori o tradiciji  koja se dovoljno ne poznaje pa se njeni početci smještaju u XIX. stoljeće a postoje arhivski podatci za XVII. i XVIII. stoljeće.
Sasvim sigurno ovaj se običaj, jer je paganski, javlja već u ranom kršćanstvu Zapada, pa shodno tome već u to vrijeme i u Kotoru. Treće, održava se u vrijeme pokore, posta i dobrih dijela, pa tako vrijeđa osjećaje i vrijednosti bar jednog dijela vjernika, čiji broj nije presudan kada je vrijeđanje u pitanju. Stiče se utisak da su interesi pojedinaca ili grupa, važniji od tradicije, kulture i pristojnosti, jer kada jedna više nego milenarna institucija, kao što je to Kotorska biskupija više godina moli da se ispoštuje tradicija, a ta se molba konstantno ignorira, onda u takvim postupcima prepoznajemo inat, a on nije pozitivna karakteristika kako za čovjeka, tako ni za društvo u cjelini. Ove godine nismo uputili protest organizatoru, jer kod njih nismo prepoznali dobru volju niti želju da se ispoštuju europski standardi. Obratili smo se gradonačelniku gospodinu dr. Aleksandru Stjepčeviću, za kojega vjerujemo da će bar u budućnosti nastojati savjetom uvjeriti organizatore o štetnosti ovakvih postupaka”.

Don Anton Belan
Generalni vikar Kotorske biskupije

Vrijeđanje tradicije
“Sa žalošću smo primili obavijest da će se i ove godine Kotorske zimske karnevalske fešte održati u samom korizmenom dobu kada se katolički vjernici pripravljaju za najveći blagdan, Uskrs. Svugdje u svijetu, osim u Kotoru, karnevali završavaju do početka korizme. Na ovaj način grubo se vrijeđaju osjećaji katoličkih vjernika i višestoljetna tradicija.
Iako nas, u najavi ovog događaja, iz Kulturnog centra “Nikola Đurković” obavještavaju da je ovo “jedinstvena animaciona manifestacija koja se tradicionalno održava na području kotorske opštine u februaru mjesecu, a datira od kraja XIX vijeka”, kao i da “Manifestacija predstavlja bogatstvo duha i umijeća”, ona je sve, samo ne to. Oni koji su organizatori karnevala u korizmi pokazuju da duhovno ne pripadaju Kotoru i da ne znaju što je Boka, već se dokazuju kao rušitelji i nepoštovatelji njene kulture.
Zbog svega navedenog Radio Dux neće pratiti ovaj događaj i neće sudjelovati u skrnavljenju bokeške tradicije, čuvajući dostojanstvo i vrijednosti koje njegujemo već stoljećima.
Organizatorima poručujemo da se ugledaju na građane Tuzi, kraj Podgorice, kao i na Lastovljane, koji svoje karnevalske svečanosti završavaju kad i sav civilizirani svijet, prije početka korizme i uskršnjeg posta.”

Adrijan Vuksanović,
predsjednik Hrvatske krovne zajednice Dux Croatorum

Reagiranje HNV-a Crne Gore na javni poziv Centra za kulturu »Nikola Đurković« za sudjelovanje na Kotorskim zimskim karnevalskim feštama u Kotoru

Žalosti nas saznanje da će se i ove godine, unatoč prošlogodišnjim protivljenjima hrvatske zajednice i Kotorske biskupije,  Kotorske zimske karnevalske fešte održati i za vrijeme trajanja korizmenog razdoblja, tijekom kojega se katolički vjernici postom i suzdržavanjem od sudjelovanja na profanim manifestacijama pripravljaju za najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Održavanjem navedenih svečanosti i nakon početka korizme grubo se vrijeđaju osjećaji Hrvata katolika i njihova višestoljetna tradicija. Smatramo potrebnim istaknuti da se svagdje u svijetu, izuzev u Kotoru, čini se, karnevalske priredbe završavaju do  Pepelnice.
Organizatori karnevala, čije trajanje kolidira i s korizmom, pokazuju da time zanemaruju i ne poštivaju duh, kulturu i tradiciju  Boke.
Zbog načina na koji se pristupilo organiziranju karnevalskih svečanosti u Kotoru, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  neće sudjelovati u skrnavljenju katoličke i bokeljske tradicije, nego će promovirati i nadalje vrijednosti koje se na ovim prostorima njeguju stoljećima.
Napominjemo da nije u pitanju protivljenje održavanju karnevala kao turističke manifestacije nego civilizacijski odnos prema tradiciji i običajima jednoga naroda koji i dalje obitava na ovim prostorima.
HNV će apelirati  na Radio Dux da ne poprati navedenu manifestaciju, a ovom prigodom poziva i  sve Hrvate katolike iz Kotora, koji drže do tradicije i  vjerskih običaja, da svoja vjerska i tradicijska osjećanja iskažu time što će, umjesto na kotorskome, sudjelovati na karnevalu u Tuzima i Donjoj Lastvi, koji  poštuju i razumiju što za Hrvate katolike znači korizma.
Na kraju bismo iskoristili ovu prigodu kako bismo pozvali organizatore  karnevala u Tuzima da se s punim povjerenjem obrate Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore koje će, u okviru svojih mogućnosti, pružiti potporu navedenome karnevalu, koji, srećom, drži do očuvanja tradicije i običaja.

Donja Lastva, 16. 1. 2015.
Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a

Budimo dostojanstveni-Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“

Kotor  ima bogatu karnevalsku tradiciju. Maske, kostimi, pjesma, ples  i na koncu ulična povorka tradicijski su završavali prije korizmenog razdoblja, koji je za katolike vrijeme odricanja i posta.
Poklade su u okviru katoličkog kalendara uvjetovane korizmom i pomičnim terminom Uskrsa. Završetak poklada označava početak novog razdoblja u katoličkom kalendaru na blagdan Pepelnice ili Čiste srijede.
Zato nas žalosti nepoštivanje vjerskih osjećaja i istinske tradicije u Kotoru.
U vrijeme ateističkog režima karnevalske fešte redovito su održavane u korizmi. Nije li to vrijeme iza nas?
Pridružujemo se pozivu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore svim Hrvatima i  katolicima iz Kotora da svoja vjerska osjećanja izraze nesudjelovanjem na karnevalu u korizmi. Budimo dostojanstveni i složni.

Predsjednica Hrvatskog kulturnog društva „Tomislav“ Kotor
Zrinka Velić

Kotor, 17. siječnja 2015.

Postano u Uncategorized. Komentari isključeni za Protesni dopisi povodom organiziranja Karnevalskih svečanosti u Korizmi