FOLKLORNO-KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA 9. LJUBUŠKO SILO

26. -27. srpnja 2013.

Očuvanje kulturne baštine Hrvata BiH

DSCN5635

„Ljubuško Silo“ je tradicionalna međunarodna manifestacija folklora, jedna od zapaženijih folklorno-turistički-kulturnih manifestacija Hrvata Bosne i Hercegovine

U organizaciji Saveza kulturno-umjetničkih društava Ljubuško Silo, koje čine: HKD „Sveti Ante“, HKUD „Studenčica“, KUD „Herceg Stjepan“, HKUD „Marko Klobuk“, HKUD „Radišići“, HKUD „Ivan“, KUD „Vašarovići“, HKUD“Hardomilje“ i HKUD „Veljaci“, održano je 9. Ljubuško Silo .

Ovogodišnje Silo je, za razliku od prijašnjih osam, trajalo dva dana. To je omogućilo društvima koja su nastupala da se kroz dva ili tri nastupa bolje predstave ljubuškoj publici, a ujedno pružilo gledateljima mogućnost vidjeti nastupe više društava nego proteklih godina. Prvu večer nastupila su uglavnom domaća društva koja su se predstavila narodnim običajima, pjesmama i igrama jugozapadne Hercegovine, dok su drugu večer gledatelji mogli uživati u nastupima društava od Kotora, preko Sinja i Duge Rese do Županje.

Druga večer počela je svečanim mimohodom kroz Ljubuški uz glazbu i napjeve društava. Nastavljena je predstavljanjem društava i njihovim nastupima na Centru malih športova. Program su „otvorili“ članovi HKUD “Dubrave’”, Aladinići, Stolac s muškim bećarcem i gangom, a nastavili Antas Mucić na dvojnicama, Drago Mišetić na diplama i Dario Petrović na guslama. Uslijedio je  nastup Mandolinskog orkestra Hrvatskog građanskog društva Crne Gore “Tripo Tomas”, koji je izveo kompozicije „Da te mogu pismom zvati“ i „Šjora Mare“ i  prvi nastup folklornog ansambla „Nikola Đurković“  iz Kotora, koji je izveo Bokeljsko kolo . Oni su nastupili još jednom pri kraju Sila plešući  Crnogorsko kolo „Oro“, te  izmamili burni pljesak gledatelja. Ništa manje oduševljenje nije izazvao ni nastup KUU Kristal Sladorana Županja, koji su već „stari gosti“ Ljubuškog sila, a na ovogodišnjem Silu su se predstavili plesovima Slavonije uz pratnju tamburaša. KUD “Glavice” iz Sinja predstavio se starim sinjskim kolom, „Rerom“ i pjesmom njihovih ženskih članica. Susjedi iz Vrgoračke općine, KUD „Dusina“ otplesali su Trogirski šotić, a KUD „Sveti Juraj“ iz Duge Rese pjevao je i plesao pjesme i plesove karlovačkog kraja, uglavnom one koji se izvode u prigodi žetve. Zatim su nastupila dva društva iz BiH, HKUD „Uzdol“ iz Uzdola s pjesmama i plesovima Ramskoga kraja i HKUD „Blaćani“ iz Biograca s pjesmama i plesovima zapadne Hercegovine.

Posebno oduševljenje gledatelja izazvao je gost Ivan Mikulić, čiji je nastup pretvorio Centar malih športova u plesni podij.

Na kraju je stručni ocjenjivački sud od 20 prijavljenih ljepotica, pravih vila, u narodnim nošnjama izabrao tri Vile ljubuškoga sila. Titulom Vile „okićena“ je Anđelina Rajič, članica HKUD-a „Uzdol“ iz Rame, njezina prva pratilja je Ana Modrić iz KUD-a „Glavice“ Sinj, a druga Danijela Ćosović iz folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora.

Vrijedi podsjetiti da su prvu večer  nastupila slijedeća društva: HKD Sveti Ante; KUD Herceg Stjepan; HKUD Studenčica; HKUD Radišići; HKUD Sv. Marko; HKUD Ivan; HKUD Vašarovići; HKUD Hardomilje, HKUD Veljaci, Bećari s Neretve, Ortiješ, Mostar; Bećari HKUD-a “Herceg Stjepan”, Blagaj-Buna i HKUD Sv. Ante, Dretelj.

Po završetku Sila fešta je nastavljena u dvorištu OŠ Marka Marulića, a slavilo se i veselilo do tri sata ujutro.

Svim sudionicima koji su nastupili na Silu podijeljen je „Pučki godišnjak“ i prigodni pokloni.

Ova smotra narodnog stvaralaštva i folklora organizirana je na najvećim nivou i kvalitetu, što podrazumijeva sve, od brošura,plakata,smještaja,  prostora, hrane, pažnje prema gostima, a ne zaboravimo da je spoljna temperatura bila oko 40 stepeni.

Mandolinski orkestar HGD CG-„Tripo Tomas“ i KUD „Nikola Đurkovic“ bili su smjesteni u Međugorju tako da su nam domaćini omogućili i kratak posjet Međugorju prije odlaska .

DSCN5671 DSCN5660

DSCN5656  DSCN5644

Priredila: Vivijan Vuksanović

Postano u Aktivnosti HGD, Mandolinski orkestar HGDCG "Tripo Tomas". Komentari isključeni za FOLKLORNO-KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA 9. LJUBUŠKO SILO