Seminar Stvaranje kazališta

 čitaće probe

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, od 13. do 21. srpnja 2013. godine na otoku Galevcu održan je seminar za voditelje kazališnih (dramskih) grupa koji djeluju izvan Hrvatske. Cilj seminara je tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja educirati sudionike koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu.

“Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Seminar je namijenjen ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama. Snaga tog Matičinog projekta je u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja. Ovim projektom HMI također pomaže profesionalnomu hrvatskom glumištu, pobuđujući interes za kazališnu umjetnost u iseljeništvu i za reprezentativne uzorke naše kazališne umjetnosti. Seminar će, kao i proteklih deset godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao iskusni redatelj, koji iza sebe ima stotinjak režija, ali i kao prokušani pedagog i predavač (predavala je glumu i režiju i na sveučilištu Carrnegie Mellon u SAD), ona će polaznike, predavanjima i pokusima, provesti kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave.”- navodi se u tekstu Hrvatske matice iseljenika.

IMG_0229     IMG_0110  ???????????????????????????????

Sudionici seminara su stigli iz različitih zemalja, sa svih krajeva svijeta Italije, BiH, Francuske, Crne Gore, Švicarske, Srbije/Vojvodine, Australije, Hrvatske, Kanade i Argentine. Svi sudionici seminara „Stvaranje kazališta” imaju hrvatske korijene, hrvatski jezik im je poznat i blizak. Hrvatsku zajednicu iz Crne Gore predstavljala je Dijana Milošević, članica Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, koja je ujedno i voditeljica kazališne skupine Kluba mladih HGD CG.

Otok Galovec-Školjić 1 (39)  Otok Galovec-Školjić 1 (62)  Otok Galovec-Školjić 1 (60)

Seminar “Stvaranje kazališta”, u trajanju od 8 dana, započeo je u subotu, 13. srpnja na otoku Galovec u blizini Zadra. Nakon dolaska sudionika održan je prvi uvodni sastanak u cilju međusobnog upoznavanja sudionika, razmjene osobnih iskustava u sferi amaterskih kazališnih djelatnosti i predstavljanja programa rada seminara.

Teoretski blok predavanja

U prijepodnevnim blokovima predavanja voditeljica seminara Nina Kleflin, redateljica iz Zagreba, prezentirala je teme koje su obuhvaćale osnovna povijesna razdoblja u nastanku i razvoju kazališta, osnovne zakonitosti nastanka jedne kazališne predstave, ulogu redatelja, osnovne probleme režije dramskog dijela u kazalištu, međusobnu suradnju redatelja, glumaca i ostalih suradnika, značaj dramaturške analize djela i preciziranje ideje teksta i predstave, formiranje scenskog prostora i prilagodbu scene za amaterske potrebe.

Gost predavač seminara poznata hrvatska kostimografkinja Marija Šarić Ban prikazala je osnovne djelatnosti kostimografa kroz načine odabira kostima i primjere izrade kostimografskih skica.

Rukovoditeljica Odjela nakladništva Hrvatske matice iseljenika, profesorica Vesna Kukavica, u svom izlaganju “Kazalište kao medij razvitka hrvatskog kulturnog identiteta” osvrnula se i na postojeće web resurse i značaj digitalizacije hrvatskoga jezika, razne hrvatske književnike koji rade i stvaraju u inozemstvu kao i na značaj kazališta u očuvanju hrvatskoga kulturnoga identiteta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  DSC04122 OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoditeljica seminara Nina Kleflin, redateljica iz Zagreba, tijekom svojih predavanja govorila je i o poznatim dramskim autorima i novom naraštaju hrvatskih dramatičara. Prikazan je i niz vježbi nužnih za glumačko-pedagoški rad u amaterskim ramskim grupama.

Praktični blok predavanja

Nakon svakog teoretskog dijela predavanja uslijedio je drugi blog praktičnoga rada i primjene naučenog. Redateljica Nina Kleflin, u uvodnoj pripremi primjene stečenih znanja, vodila je sudionike kroz čitaće probe i detaljne analize tekstova i karaktera ka uvježbavanju određenih uloga.

probe 2 probe 4 probe

Tijekom praktičnog dijela polaznici su u prostoru imaginarne scene uvježbavali osnovne pokrete i putanje scenskih likova. Sudionici su svakodnevnim vježbama povezivanja djelova scena, vođeni voditeljicom u ulozi redatelja, svladavali djelove zahtjevne scenske radnje povezujući ih u jednu cjelinu. U završnom dijelu praktičnog bloka predavanja izvršen je odabir kostima, scene i odgovarajuće prateće glazbe.

Izvedba programa

Demonstriranje svog rada na seminaru glumačka grupa sudionika upriličila je u subotu navečer pred mnogim zvanicama i mještanima u vidu scenskog prikaza dramatizacije tekstova hrvatskih autora.

Nakon izvedbe uslijedili su prigodni govori, zahvale i podjela Potvrda o završenom seminaru.

PREDSTAVA1 PREDSTAVA2 PRIREDBA

Postano u Aktivnosti HGD, Sudjelovanja HGD CG. Komentari isključeni za Seminar Stvaranje kazališta