Seminar Stvaranje kazališta – od 13. do 21. srpnja 2013.

Izvor: Web portal Hrvatske matice iseljenika

9d23fb95802740c0a7140f8eedbad51d

13. – 21. srpnja 2013., Otok Galovac, Školjić

 

Organizator projekta: Hrvatska matica iseljenika
Voditeljica projekta: Nina Kleflin
Organizatorica: Nives Antoljak
Mjesto održavanja: Otok Galovac, Školjić
Očekivani broj polaznika: 20

O projektu:

Hrvatska matica iseljenika i u 2013. godini održava seminar za voditelje kazališnih (dramskih) grupa koji djeluju izvan Hrvatske, zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu; tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja čut ćete mnogo korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja možete lako primijeniti.
Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Seminar je namijenjen ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama. Snaga tog Matičinog projekta je u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja. Ovim projektom HMI također pomaže profesionalnomu hrvatskom glumištu, pobuđujući interes za kazališnu umjetnost u iseljeništvu i za reprezentativne uzorke naše kazališne umjetnosti. Seminar će, kao i proteklih deset godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao iskusni redatelj, koji iza sebe ima stotinjak režija, ali i kao prokušani pedagog i predavač (predavala je glumu i režiju i na sveučilištu Carrnegie Mellon u SAD), ona će polaznike, predavanjima i pokusima, provesti kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave.

Program rada:
U jutarnjemu dvosatnom teoretskom bloku voditeljica će proći sve važne teme vezane uz stvaranje kazališta. Predavanja će biti popraćena ilustracijama, fotografijama, te video i audio zapisima. Poslijepodnevni blokovi zamišljeni su kao probe na kojima će grupa, konkretnim radom, prolaziti ono što se obrađivalo u teoretskom dijelu. Scenski će se postaviti jedan kraći domaći, suvremeni komad, prilagođen potrebama seminara, pa će svaki sudionik dobiti priliku da glumi i osjeti kako se realizira uloga i kako se rješavaju problemi na tom putu.
Seminar završava izvedbom male predstave, veselim događajem kojeg lokalno stanovništvo i turisti rado posjećuju. Nakon priredbe, sudionici dobivaju potvrdu o sudjelovanju na seminaru.

Program će se odvijati na Otočiću Galovac u neposrednoj blizini otoka Ugljana a nasuprot Zadra. Sudionici će biti smješteni u franjevačkom samostanu u dvokrevetnim sobama sa kupaonicama, gdje će, u miru okruženi morem, imati idealne uvjete za rad, upoznavanje i iniciranje budućih kontakata njihovih grupa. U sklopu programa planirani su književni susreti te nastup lokalne folklorne grupe.


Kako se prijaviti:

Seminar će trajati od 13. – 21. srpnja 2013.
Troškove boravka – participiraju sudionici (230 kn po danu + boravišna pristojba), dok ostale troškove snosi HMI.
Prijavnice se primaju do 20. lipnja.


Naš je slogan:

Kazalište je teško osmisliti – ali ga nije teško stvoriti.
Pokušajmo osmisliti kazalište – vidimo se na Školjiću!

Za sve obavijesti i prijavnice molimo da se obratite organizatoru seminara Nives Antoljak.

HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
CROATIAN HERITAGE FOUNDATION

Odjel za kulturu:
Nives Antoljak
E-mail: nives@matis.hr

Trg Stjepana Radića 3
10000 Zagreb
HRVATSKA / CROATIA
tel:  (+385 1) 61 15 116
fax: (+385 1) 61 11 522
www.matis.hr

Postano u Uncategorized. Komentari isključeni za Seminar Stvaranje kazališta – od 13. do 21. srpnja 2013.