„Od Kvarnera pa do lijepe Boke“

Screen Shot 2012-11-08 at 11.43.59Inspiriran svim ljepotama i običajima Boke kotorske i naporima da se održi tradicija Hrvatskoga građanskog društva, čiji je i sam član, gosp. Poly Gjurgjević, zajedno s prijateljima i članovima klape „Lungomare“, došao je na ideju da organizira jedan lijepi vid zabave za sve ljude dobre volje koji uživaju u pjesmama s Jadrana. S obzirom na to da je iz rodne Rijeke došao živjeti u Kotor, namjera mu je bila da muzikom poveže ta dva kraja i eto imena – „Od Kvarnera pa do lijepe Boke“. Poznato je da je oduvijek između ova dva kraja postojala spona i dvosmjerne migracije stanovništva te upravo zato i svaki koncert počinje pjesmom „Najdraža Rijeko“, a završava „Bokeljskom noći“.

Projekt je naišao na apsolutnu potporu Hrvatskoga građanskog društva iz Kotora i želju da to bude upravo u studenome, kao poklon društva gradu Kotoru u povodu Dana općine 21. studenoga. Osnovna ideja bila je da se ljudima u Kotoru, Tivtu, kao i ostalima u Boki, pruži ugođaj mora, Jadrana i starih pjesama koje su pjevali u mladosti, kao i novijih pjesama koje su svojom popularnošću postale evergrini. Namjera je također bila potaknuti publiku da pjeva s klapom „Lungomare“ – i u tome su uspjeli. Prošlogodišnja večer mediteranske pjesme, manifestacija koja slavi upravo našu povijest i kulturu – „Od Kvarnera pa do lijepe Boke“ bila je i više nego uspješna. Gostovala je i klapa „Lumbarda“ iz istoimenog mjesta na otoku Korčuli, čije je sudjelovanje bilo od velike pomoći.

To je bio veliki poticaj da „Lungomare“ i ove godine nastupi u Centru za kulturu. Ovaj put gost je bio veliko ime dalmatinske pjesme – Vinko Coce – sa svojom pratećom grupom. Malo je reći da je kotorska publika bila zaista oduševljena, uživajući u pjesmama i ugodnoj atmosferi. Na zadovoljstvo svih nas, manifestacija će postati tradicionalna, sa željom da svaka sljedeća bude bolja i ljepša. Naravno, tu su i planovi u vezi s gostovanjima u Hrvatskoj gdje se održavaju manifestacije tipa „Dani Boke“, „Dani Bokeljske mornarice“, „Dani bokeljske kužine“ i slično.

Kao što red nalaže, zahvaljujemo svim ljudima koji su financijskom i tehničkom potporom pomogli da se ovaj događaj održi, kao i svim gostima koji su svojom prisutnošću uveličali koncert „Od Kvarnera pa do lijepe Boke“.

Autor teksta: VIOLETA GJURGJEVIĆ

Postano u Aktivnosti HGD. Komentari isključeni za „Od Kvarnera pa do lijepe Boke“