U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske

 8. listopada Hrvatska slavi Dan neovisnosti,  povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ.

Hrvatski je sabor toga dana jednoglasno raskinuo sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice koja je zahtijevala da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Taj je međunarodni moratorij istekao dan prije donošenja odluke, 7. listopada 1991., na dan kada je bivša JNA iz zrakoplova raketirala Banske dvore s namjerom likvidacije prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u ime Vlade i osobno čestitao je građanima Republike Hrvatske Dan neovisnosti.

„Hrvatski je Sabor prije 21 godinu, poštujući volju svojih građana, proglasio neovisnost. Nismo zaboravili bolne ratne godine koje su uslijedile, kao što nismo zaboravili zahvalnost braniteljima na sjajnoj pobjedi izborenoj u neravnopravnoj borbi. Ta je pobjeda obvezujuća”, stoji u čestitki.

Milanović ističe da ona ne dopušta bilo kakvu državu, nego državu dostojnu svih žrtava podnesenih za ispunjenje višestoljetnog hrvatskoga sna: Hrvatsku, zemlju rada i reda, jednakosti pred zakonom, zemlju pravde i gospodarske stabilnosti, u kojoj će se moći čestito i časno živjeti od poštenoga rada. (Hina)

Prenosimo s portala Radio Dux-a:

ZAGREB, 8. listopada 2012. (Hina) – U prigodi 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, na zagrebačkom groblju Mirogoju položeni su zajednički vijenci predsjednika Republike, obnašatelja dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade.

Obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te izaslanici predsjednika Republike i Vlade – savjetnik Predsjednika za unutarnju politiku Siniša Tatalović i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović – vijence su položili i zapalili svijeće kod Spomen obilježja-Zida boli, kod Grobnice narodnih heroja, na grob Ivice Račana predsjednika Vlade RH od 2000. do 2003., kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grob prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Vijenac je položen i zapaljena svijeća i kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Polaganju vijenaca nazočila su i izaslanstva Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije RH, braniteljskih udruga i izaslanstvo Grada Zagreba.

“Građani Hrvatske i hrvatski narod 8. listopada, kao povijesni dan, obilježava na svečan način s razlogom. Moramo se prisjetiti kako je to bilo 1991. godine, pod kojim okolnostima i međunarodnim i domaćim, pod agresorskom vatrom, objedinjeni smo uspjeli obraniti slobodu, postići neovisnost, uz ogromne žrtve i to je datum, to su okolnosti, to su događaji koje sigurno nećemo zaboraviti nikada. Ovom prilikom svim braniteljima Domovinskog rata, svim stradalnicima Domovinskog rata i svim građanima Republike Hrvatske – čestitam 8. listopada, Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Želim da ga provedu u miru, u krugu obitelji i da opet u zajedništvu pobijedimo i ekonomske teškoće u kojima se zemlja nalazi”, poručio je obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u izjavi novinarima nakon što je položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U prigodi 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, vijence je na Oltaru domovine na Medvedgradu, te kod Spomen obilježja – Zida boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

“Današnji dan se okupljamo ovdje da bi se prisjetili i našeg pokojnog predsjednika i svih onih koji su dali svoje živote za neovisnu i slobodnu Republike Hrvatsku”, istaknuo je potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković u izjavi novinarima nakon što je položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana.

Postano u Izdvajamo iz medija. Komentari isključeni za U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske