Predstavnici HGD CG nazočili su otvaranju 63. Dubrovačkih ljetnih igara

(Tonci Plazibat / CROPIX)

10.srpnja 2012.-Podizanjem festivalske zastave Libertasa na Orlandov stup uz zvuke Himne slobode, te stihovima Ivana Gundulića, ispred crkve Sv. Vlaha svečano je obilježeno otvaranje 63. Dubrovačkih ljetnih igara, koje predstavljaju jedan od najstarijih i najuglednijih europskih ljetnih festivala.

Svečanom ceremonijalu ispred crkve Sv. Vlaha nazočili su uzvanici iz političkog, kulturnog i javnog života Dubrovnika i Hrvatske predvođeni hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, kao i brojni gosti među kojima su bili i predstavnici Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

Šezdeset i treće Dubrovačke ljetne igre po tradiciji otvorio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je tom prigodom kazao kako su dubrovačku povijesti obilježile i plime i oseke, obilja i siromaštva, sloga i sukobi, diplomatski i znanstveni uspjesi koji su utisnuti duboko u kamen i zabilježeni u arhivskoj zbirci. Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako su Igre prije šezdeset godina nastale kao odgovor na stradanje i potreba za novim svjetlom u razrušenoj Europi te kao potraga za nestalom idejom zajedništva, komunikacije i mira. Vlahušić je naglasio kako su spas uvijek donosili hrabri i kreativni ljudi, – Gundulić stvara odu slobodi, najljepšu himnu ikada napisanu u vremeni kada se izoštravala borba između dobra i zla u kojoj nikada nije pobijedio Grdan. Mudrost je uvijek bila  jača od zla, kreativnija od destrukcije i krepkija od neznanja. Snaga i zajedništvo pobjeđivali su zavist i ljubomoru, sebičnost i zlobu, piše Dubrovački vjesnik.
Snaga Dubrovnika bila je u tome što je bila otporna na sukobe i krize i zato je trajala tako dugo. Iako je Republika nestala, dubrovački duh nije nestao. Grdan je pobijeđen i 1991. hrabrom obranom dubrovačkih branitelja kojima nikada ne možemo dovoljno zahvaliti što se zastava Libertas i večer vijori na Orlandovu stupu  – istaknuo je u svom pozdravnom govoru dubrovački gradonačelnik te 63. Dubrovačke ljetne igre proglasio otvorenim.

Ovogodišnje otvaranje nastavlja dugogodišnju tradiciju tog ceremonijala. U režiji redatelja Joška Juvančića, ispred crkve sv. Vlaha, povijesni likovi Dubrovačke republike: knez, vijećnici, kančeljeri, notari, admirali i drugi, evocirali su na taj način tisućljetnu povijest Grada. Tu je i dubrovački puk kojeg predstavlja Folklorni ansambl Linđo, te Držićev Negromant i Vojnovićev Orsat sa slavnim monologom o dubrovačkoj slobodi.

U programu su sudjelovali izvođači ovogodišnjih dramskih izvedaba – Alma Prica, Sreten Mokrović, Mislav Ćavajda, Jelena Miholjević, Vilim Matula i mnogi drugi uz sudjelovanje Folklornog ansambla Linđo, Dubrovačkih trombunjera, dubrovačke djece, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije, Zbora HNK iz Splita, Dubrovačkog komornog zbora i Zbora Libertas.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Zborom opere splitskoga HNK, Dubrovačkim komornim zborom i Zborom “Libertas” ravnao je maestro, Ivan Repušić.

Tijekom trajanja 63. Dubrovačkih ljetnih igara do 25. kolovoza na desetak scenskih i ambijentalnih prostora, nastupit će više od 2000 umjetnika iz 23 zemlje, koji će izvesti više od 70 dramskim, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

Završetak Svečanog otvaranja obilježio je tradicionalni vatromet u 22:15 sati, sinkroniziran s glazbenom podlogom uz uživo prijenos na Hrvatskom radiju – radio Dubrovnik. Za ovu prigodu odabrana je skladba Transylvanian Horses s albuma Van Helsing skladatelja Alana Silvestrija.

(Tonci Plazibat / CROPIX)

(Tonci Plazibat / CROPIX)

(Tonci Plazibat / CROPIX)

Postano u Aktivnosti HGD, Suradnja i posjete. Komentari isključeni za Predstavnici HGD CG nazočili su otvaranju 63. Dubrovačkih ljetnih igara