11. SMOTRA OTOČNOG FOLKLORA DOBROPOLJANA 2012

Dobropoljana 2012.-smotra folklora
Foto: Adam VIDAS

U Dobropoljani na otoku Pašmanu u subotu je održana 11. Smotra otočnog folklora Dobropoljana 2012. na kojoj su, kao posebni gosti, nastupili folklorni ansambl Bokeljske mornarice 809 i mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva „Tripo Tomas“.

Ovo je jedanaesta godina održavanja tradicionalne smotre folklora u Dobropoljani. Smotra se počela održavati s idejom očuvanja i njegovanja tradicije, a pravilo svakog okupljanja folklornih skupina je prezentacija izvornih plesova i prenošenje dijela tradicije svoga kraja gledateljima.

Voditeljica programa, Branka Pelicarić, ističe jedinstvenost smotre u Hrvatskoj, a možda čak i u Europi. S njenim se riječima složio i načelnik Općine Pašman, Nedjeljko Medić koji je otvorio ovogodišnju tradicionalnu smotru. Ovogodišnji žiri je brojao Danijela Šotu, voditelja Državne smotre folklora u Vinkovcima, profesora glazbe Jadranka Miloša te etnologe Draženka Samardžića i Jasenku Lulić Štorić.

Program su otvorili domaćini  i organizatori – KUD „Bokolje“ iz Dobropoljane. Zatim su se brojnoj publici predstavili: KUD „Kukoljica“ iz Kukoljice, KUD „Nevijana“ iz Neviđana, KUD „Vrgorska krajina“ iz Vrgorca, KUD „Sveti Luka“ iz Ždrelca, ansambl „Jedinstvo“ iz Splita, udruga „Điran“ sa otoka Ugljena, KUD „Lipa“ iz Lipovljana, KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Bibinja, KUD „Kolo“ iz Vukovara. Iznimno srdačnom dobrodošlicom dočekani, na kraju programa nastupili su folklorni ansambl Bokeljske mornarice 809 i Mandolinski orkestar HGD CG „Tripo Tomas“  sa izvedbom Dobrotskog i Škaljarskog kola.

Svim sudionicima dodijeljene su zahvalnice, a nakon programa upriličen je spektakularan vatromet i zajednička večera uz druženje.

Za posebne goste, pristigle iz daleka – Bokelje, Lipovljane i Vukovarce, u nedjelju je organiziran zajednički ručak na kojemu se pojelo, popilo i zapjevalo, a razmijenjeni su i prigodni pokloni.

Predivno druženje u malom živopisnom pašmanskom mjestu Dobropoljane, za domaćine i goste suviše je kratko trajalo, a rastanak je bio u znaku želje za što skorijim ponovnim susretom.

Dobropoljana 2012.-smotra folklora
Foto: Adam VIDAS

Dobropoljana 2012.-smotra folklora
Foto:Jevtovic Neđeljka Nina

Dobropoljana 2012.-smotra folklora
Foto:Jevtovic Neđeljka Nina

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Postano u Mandolinski orkestar HGDCG "Tripo Tomas", Sudjelovanja HGD CG. Komentari isključeni za 11. SMOTRA OTOČNOG FOLKLORA DOBROPOLJANA 2012