HGDCG Kotor- izgrađen još jedan most suradnje: dubrovački i kotorski srednjoškolci


Posjet dubrovačkih gimnazijalaca kotorskoj srednjoj školi

U organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore-Kotor, u subotu, 9. lipnja, predstavnici Dubrovačke privatne gimnazije posjetili su Gimnaziju Kotor i Srednju pomorsku školu, u cilju uspostavljanja suradnje između ovih škola.

“U nastojanju da glasom mladosti sjedinimo mnoge obale i rukama prijateljstva izgradimo nove putove, a na osnovu povijesnih podataka i činjenice da je Kotorska Gimnazija sa dubrovačkom i zadarskom najstarija gimnazija na prostorima prethodne Jugoslavije,  HGDCG Kotor organiziralo je susret dubrovačkih i kotorskih srednjoškolaca”- istakli su organizatori susreta.

Učenici i profesori Dubrovačke privatne gimnazije, nakon dolaska u Kotor, posjetili su grad Perast i obišli otok Gospe od Škrpjela, gdje ih je srdačno dočekao don. Srećko Majić, a zatim sa Ivicom Biskupovićem obišli povijesno kulturne znamenitosti grada Kotora.

U popodnevnim satima predstavnici Dubrovačke privatne gimnazije posjetili su Gimnaziju Kotor i Srednju pomorsku školu Kotor.

Gimnazijalce Dubrovačke privatne gimnazije dočekali su ravnatelj gimnazije Kotor, profesor  Božo Perović, ravnatelj  Srednje pomorske škole Kotor, profesor Veljko Botica, tajnik  škole,dipl. pravnik,  Ivica Biskupović,  predstavnici HGD-a, Tripo Schubert i Dijana Milošević, profesori Ana Kašćelan, Sonja Golub i Miloš Trivić, voditelji  folklornog društva, Mio Janković i Aleksandra Sindik.  Program dobrodošlice održan je u amfiteatru Srednje škole, uz učešće folklornog društva škole “Narodni heroj Savo Ilić” i učenica srednje škole Kotor, Adriane Šaranović, Marijane Milašević, Anđele Bošković, Milene Radović, Sare Đurović i Kristine Katelan.

Suradnja sa Dubrovačkom privatnom gimnazijom-Kotor, 9.lipnja 2012.

Poetski recital “Boka Kotorska u stihovima”

Prisutne je pozdravila učenica Milena Radović, riječima dobrodošlice:

“Dragi naši prijatelji-profesori i učenici Dubrovačke privatne gimnazije, želimo vas pozdraviti u ime udruge Hrvatskog građanskog društva, Gimnazije i Srednje pomorske škole Kotor, i zaželjeti ugodan boravak u našem gradu.

Neka ovo bude uspješan početak našeg prijateljstva i suradnje kojom ćemo otvoriti vrata sadašnjim i budućim generacijama. Vjerujemo da će naša suradnja biti dugotrajna i uspješna, kako na području kulture i obrazovanja, tako i u poticanju dobrih i prijateljski odnosa naših država.”

Folklorno društvo škole “Narodni heroj Savo Ilić” iz Kotora

Folklorno društvo škole “Narodni heroj Savo Ilić” iz Kotora

Nakon  izvođenja crnogorskog  tradicionalnog kola “Oro”, program je nastavljen porukama mira i prijateljstva:

“Ruke moru pružimo,

Bakljom mira

Puteve osvijetlimo.

Ruke moru pružimo

U slozi kolo

Upletimo”

i poetskim recitalom “Boka Kotorska u stihovima”.

  • Ta duboka nečovječanska ljepota Boke oslikava i duše ljudi na ovim prostorima. Upoznavajući Boku upoznajete i nas koji koračamo njenim obalama u duhu  bogate tradicije i kulture ovih prostora.

Na kraju programa, glasom novih generacija naši mladi srednjoškolci uputili su pozdrav svojim vršnjacima:

“Ruke moru pružimo!

Pjesmom mladosti

Prijatelje dozovimo,

I ljubav svijetom  pronesimo!

Nosite vali pjesme naše,

Nosite obalama

Tajnim i neznanim,

Gdje mi sjene prijatelja

Na hridima stoje”.

Nakon programa, nastavljeno je druženje pjesmom i razgovorima  u cilju nastavka uspješno započete suradnje ovih škola.

Druženje uz pjesmu- kotorski i dubrovački srednjoškolci

Prilikom obilaska škole predstavnici Dubrovačke gimnazije upoznati sa kratkim istorijatom škole, tehničkom organizacijom rada škole, i raznim načinima i mogućnostima realizacije kvalitetne nastave.

     

Razgovor se nastavio u zbornici škole, uz razmjenu ideja i dogovore o daljim vidovima suradnje ovih škola.

Ravnatelj Dubrovačke privatne gimnazije, Tomislav Franušić, istakao je značaj privatne gimnazije čiji rad neposredno doprinosi “ostvarenju svih najvažnijih razvojnih procesa u odgoju i obrazovanju: drugačiji pristup učeniku, odjele s prosječno 20 učenika,  individualizaciju nastave, afirmaciju najboljih potencijala učenika, pomoć pri profesionalnoj orijentaciji, veći naglasak na odgojnoj komponenti, dodatne i dopunske satove po potrebi i dogovoru, mogućnost posebnog prilagođavanja realizacije nastavnog plana i programa za učenike strance, povratnike i športaše, dodatne satove (uključene u cijenu školarine) priprema za fakultete”, kao i dalje planove u promjenama i poboljšanju predmetnih programa škole.

U daljem toku razgovora precizirani su  termini daljih posjeta, kao i načini nastavka komunikacije putem interneta.

Razgovor s ravnateljem DPG, Tomislavom Franušićem

     

Uz razmjenu poklona, sa mnogo prelijepih dojmova završena je posjeta dubrovačkih srednjoškolaca, kojom je izgrađen još jedan most suradnje u nizu ovogodišnjih aktivnosti Srednje škole Kotor, i pružena još jedna ruka prijateljstva prema svijetu u radu udruge Hrvatskog građanskog društva Kotor.

     
Postano u Aktivnosti HGD, Suradnja i posjete. Komentari isključeni za HGDCG Kotor- izgrađen još jedan most suradnje: dubrovački i kotorski srednjoškolci